donderdag 9 april 2020

#ikleesthuis over privacy


De thuiswerkdag heeft zo zijn vaste dingen. Voor achten ga ik de deur uit om de dijk op te lopen. De ene dag ga ik naar links, de andere dag naar rechts. Rond 9 uur gaat de laptop aan en tegen 10 uur schrijf ik dit stukje. Meestal is er tegen elf uur wel iets met beeldvergaderen. De middag verloopt rommeliger. Maar in die middag is er wel altijd het moment dat ik de COVID Radar app open en invul.
COVID Radar is een app van het Leids Universitair Medisch Centrum. Over die app zegt het LUMC dit:

"Het LUMC verzamelt met de COVID Radar gegevens over klachten en het gedrag van mensen. Hiermee willen we een beter beeld krijgen van hoe de epidemie met het coronavirus (COVID-19) zich in uw regio ontwikkelt. Dat doen we door de gegevens die u ons geeft, heel goed te analyseren. Op die manier zoeken we met wetenschappelijk onderzoek aanknopingspunten om het virus beter onder controle te krijgen."

Je vult je naam en postcode in, en of je een medisch beroep hebt op niet. Dagelijks geef je aan of je hoest, keelpijn hebt, dat soort dingen. En je vult bv in hoeveel mensen dichterbij dan anderhalve meter kwamen.

In de bestrijding van het coronavirus kwam deze week het gebruik van apps als middel op tafel. Wat meteen voor gedachtes en gesprekken over privacy zorgde.

In de Online Bibliotheek kun je ook op onderwerp zoeken. Privacy intikken levert een heel rijtje boeken op. Daar zit fictie en non fictie tussen. 

Bij één van de boeken, Big data van Bart van der Sloot staat dit als beschrijving:

"Big data worden steeds vaker en door steeds meer partijen gebruikt: van adverteerders tot inlichtingendiensten, van de gezondheidszorg tot de belastingdienst. De wereld is data-gedreven en big data ontketenen volgens velen een revolutie die onze samenleving fundamenteel zal veranderen. Toch is er nog veel onduidelijk. Wat zijn big data bijvoorbeeld precies en hoe effectief zijn de toepassingen ervan nu echt? En in hoeverre komen onze privacy en vrijheid onder druk te staan?"

Ik vind van alles van of over privacy. Maar dat is alleen maar mijn mening. Misschien is het handig om één of meer van de boeken over privacy te lezen. Zodat je straks, later, een keer als het nodig is weet of je ergens aan mee wilt doen.

Ton


Geen opmerkingen:

Een reactie posten