maandag 6 april 2020

#ikleesthuis over humor om te lachen


Een nieuwe thuiswerkweek. Na een zonnig weekend waar het hier in Den Helder leek alsof alle motorrijders in Nederland even kwamen kijken of er echt geen brug naar Texel was. En toen ze er achter kwamen dat die er inderdaad niet was besloten ze, waarschijnlijk uit teleurstelling, om in de straat waar ik woon te kijken hoe hard hun glimmende machientje konden.

Humor is lastig, in een boek dan. Spannend, dramatisch, ingewikkeld, zelfs saai is allemaal makkelijker dan humor. Humor is voor een flink deel afhankelijk van het moment, de timing. En dat gaat in een boek makkelijk verkeerd. Teveel, te opzichtig, te veel "kijk mij eens leuk zijn".

Nick Hornby is één van de weinige schrijvers die ik ken die een mooi, leuk en humoristisch verhaal kunnen schrijven. Zonder dat het dommig wordt. Hornby is in Nederland misschien bekender door de films die er van zijn boeken zijn gemaakt dan door zijn boeken zelf. In de Online Bibliotheek vind je drie van zijn boeken, waarvan er twee verfilmd zijn. Alle drie hebben ze trouwens Engelse titels maar  ze zijn gewoon in het Nederlands. About a boy (verfilmd met Hugh Grant) en High Fidelity (waarvan zelfs een film en een tv serie zijn gemaakt) zijn het bekendst. De derde Funny girl (niet verfilmd) heb ik een tijd terug in de ramsj zien liggen dus ik ben bang dat die het niet echt goed gedaan heeft. En dat is eigenlijk jammer.

Barbara Parker wordt in 1964 Miss Blackpool. Hoewel ze best een tijdje rond had kunnen komen van die titel besluit ze toch dat ze haar leven niet kan bouwen op haar uiterlijk en vertrekt ze naar Londen. Daar komt ze na wat omzwervingen terecht in een komische tv-serie. Die natuurlijk heel succesvol wordt. Maar waar natuurlijk ook van alles fout gaat.
Doordat Hornby in de loop van het boek ook aandacht gaat besteden aan de schrijvers van de serie duiken er mooie gedachtes op over humor, en over de vraag of humor een doel moet hebben of dat het ook gewoon alleen maar leuk mag zijn. Humor om te lachen zeg maar.
Funny girl moet het niet hebben van z'n verrassende plot, dat is waar. Maar het is een uiterst lekker te lezen boek met sympathieke karakters dat je met regelmaat breed laat (glim)lachen. Een verademing in coronatijden.

De boeken van Hornby staan hier in de Online Bibliotheek.

Ton


2 opmerkingen:

 1. Hoi Ton, dank voor je leuke leestips. Ik ga ze zeker proberen. Die bruggenzoekers bleven maar onrustig ronddolen. Ook hier in mijn woonplaats aan het IJsselmeer. Maar dit terzijde. Je collega uit DH: AK.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ak,
   Ik hoorde van iemand dat de bruggenzoekers verrast waren omdat de afsluitdijk gesloten was. Dat die dus vanuit staatswege maar open mag blijven de rest van de crisis!

   Verwijderen