vrijdag 3 april 2020
#ikleesthuis de grootste detective
Ik lees net dat veel thuiswerkers er doorheen zitten. Zelf heb ik dat nog niet. Al geef ik toe dat ik heel soms de bezemkast die wij in Langedijk als kantoor hebben begin te missen. Om een beetje wakker te worden voor om 9 uur de laptop aangaat loop ik daarvoor een stuk. En omdat ik in Den Helder woon zie je dan soms best mooie dingen. Ja, de koppeling Den Helder en mooie dingen in één zin kwam onverwacht.
Ik kan nogal stellig zijn. Nu zou dat verder geen ramp zijn als ik niet soms koppig aan m'n eigen stelligheid bleef vasthouden. Ooit zei ik, gewoon omdat ik het op dat moment leuk vond klinken dat ik geen romans las omdat dat allemaal verzonnen verhalen waren. En dat kon iedereen, een verhaal verzinnen. Wat was daar nu precies voor kunst aan? Alleen stopte ik daarna ook echt voor een paar jaar met het lezen van romans. Wat koppig was, en vooral nogal dommig want zo miste ik menig prachtige roman.
Dus, hier komt weer een stellige uitspraak waar ik vast spijt van krijg. Er is maar één echte detective in de literatuur en dat is Sherlock Holmes. Alle andere zijn slappe aftreksels. Vooral die in Scandinavische thrillers en detectives. Die zijn met al hun drankzuchtige somberheid en problematische relaties helemaal niet te genieten.
Ach, laat me dat nou gewoon zeggen. Ik zit ook al 3 weken thuis te werken.
Maar, Sherlock Holmes is natuurlijk wel helemaal prachtig. Sierlijk in al zijn verhalen uit de oude dozerigheid en heel slim uitgedacht. Mooi is natuurlijk ook het verzinnen van een dommere helper, Dr Watson. Zo kan de Grote Detective elke keer superieur aan iemand, en daarmee de lezer uitleggen hoe het zit. En wat ik zelf ook heel fijn vind, je kunt de verhalen -tig keer lezen of horen want hoe ze nu precies aflopen ben je vaak weer vergeten. Wat waarschijnlijk iets over mij zegt en niet over de verhalen.
Ja, de verhalen zijn bar oud. Maar ze lezen (of luisteren) nog heel erg goed. En wat me opviel bij dat luisteren, de verhalen zijn dan wel ingenieus bedacht en er gebeurd wel van alles maar ze zijn tegelijkertijd rustig en kalm als een pianomuziekje dat op de achtergrond pingelt. Zelf kan ik die kalmte wel waarderen, in deze coronatijden.
In de Online Bibliotheek staan 9 boeken van en over Arthur Conan Doyle, ze staan hier.
In de Luisterbieb staan er ook een hele zwik, zoek bij Spanning en thrillers en blader dan naar Conan Doyle, Arthur.
En, als afsluitend zinloos feitje, de schrijver van de alles koel beredenerende detective, Arthur Conan Doyle ging op latere leeftijd erg in het bestaan van geesten en vooral elfjes geloven. Of dat onder voortschrijdend inzicht valt, dat weet ik nog niet maar ik word er wel een beetje vrolijk van.
Ton
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik vind C. Auguste Dupin, de detective avant la lettre uit drie verhalen van Edgar Allan Poe nog briljanter.
BeantwoordenVerwijderenDupin is we erg briljant, dat is zo. Maar Holmes was langduriger briljant.
BeantwoordenVerwijderen