dinsdag 28 april 2020

#ikleesthuis over de hondenkoning


Soms heeft een boek maar één zin nodig om populair te worden. Een boek moet na zo'n zin natuurlijk wel echt goed zijn, anders wordt het nog niks. Maar een eerste zin helpt enorm.

Een paar jaar terug las een boekhandelaar met veel enthousiasme de eerste zin van "Schuld" van Walter van den Berg voor tijdens "De Wereld Draait Door". Die zin gaat zo:

"Mijn broer had nog gezongen op de avond dat hij iemand doodsloeg".

Dat is nog eens een zin om mee te beginnen. En de rest van het boek is niet veel minder. Helaas staat het niet (meer) in de Online Bibliotheek. Maar er staan wel drie andere boeken van Walter van den Berg in. En die zijn ook prachtig.

"Op de ochtend dat de kerstpakketten kwamen, kreeg ik er ook een, maar dat was een vergissing."

Zo begint "De hondenkoning". Ook een fijn begin.

In het boek drukt Eug, twintiger, ict medewerker, een paar keer op een knop en dan kijkt hij weer wat om zich heen. Met zijn collega's wisselt hij nauwelijks woorden. Tijdens de lunchpauze lopen ze samen door een wijk die overal kan zijn en tellen ze dingen, molens die in tuinen staan, kerstkransen die aan deuren hangen.
Eug is sociaal onhandig, erg onhandig. Hij zou zich in de anderhalve meter samenleving zeer op z'n gemak voelen. Eug heeft nauwelijks vrienden al vindt hij dat verder geen probleem. Al zou hij wel graag een vriendin willen. Misschien omdat dat hoort.
In het begin van het boek kijk je als lezer nog geamuseerd naar het geklungel van Eug. Maar hoe verder het verhaal komt, hoe ongemakkelijker dat kijken wordt. Er is een meisje dat hem belooft te bellen om samen wat te doen met oud en nieuw. Ze belt natuurlijk niet, al belt Eug haar voicemail steeds vaker. En er is Jennifer. Het veertienjarige buurmeisje van Eug. Een sociaal onhandige man van in de twintig en een  meisje van veertien. Het is vragen om naderend onheil.

Walter van den Berg schrijft zoals Eug denkt, kaal, overzichtelijk en zonder overbodige woorden. Je zult bij hem tevergeefs zoeken naar donkere wolken die dreigend komen aanrollen en zich samenpakken boven het kantoor dat grijs is als de mensen die er werken. Bij Walter van den Berg gaat het gewoon regenen.

Walter van den Berg is nog niet wereldberoemd in Nederland, maar dat zou hij wel moeten zijn. Boeiende verhalen, over rafelige mensen waar van alles mis mee is. Mooie zinnen, geen getut, helder en duidelijk. Niet lullen maar poetsen.

De hondenkoning staat met nog twee andere verhalen,"West" en "Van dode mannen win je niet" in "Dode mannen, een trilogie" en die staat hier in de Online Bibliotheek.

Ton





Geen opmerkingen:

Een reactie posten