vrijdag 24 april 2020

#ikleesthuis over een viervoudige moord


Tegen het einde van 1959 las Truman Capote dit:

"Holcomb, Kan. Nov. 15 (UPI). Een rijke verbouwer van koren, zijn vrouw en hun twee jonge kinderen werden vandaag doodgeschoten in hun huis gevonden. Zij waren omgebracht door geweervuur van dichtbij, nadat zij gebonden en gekneveld waren."

Volgens de officiële legende fascineerde het bericht Capote zo dat hij zich volledig verloor in de zaak. In een minder charmante roddel dwong Capote's uitgever hem te kiezen tussen deze moord of het schrijven van een reportage over een excentrieke vrouw in New York. Capote maakte de juiste keuze. Misschien.

Capote was op dat moment een in de VS bekende schrijver. Vooral "Breakfast at Tiffany's" dat ook succesvol verfilmd werd was een enorm succes.

Voor het boek "In cold blood" (in het Nederlands "In koelen bloede") verdiepte Capote zich zes jaar in de moorden en de nasleep. Samen met Harper Lee (zij van het boek "To kill a mockingbird) bezocht hij langdurig het dorp Holcomb en sprak met iedereen die ook maar iets met de slachtoffers te maken had. Nog dieper was zijn interesse voor de moordenaars, Richard Hickock en Perry Smith. Ook met hen sprak hij lang en meerdere malen. De rechtszaak en ook de excutie van de beide mannen, Capote was overal bij. 

De moorden waren, zoals eigenlijk altijd, volmaakt zinloos en overbodig. Wat begon als een inbraak eindigde met het brute afslachten van twee volwassenen en twee kinderen. De buit was niet meer dan wat prullen. 

Maar juist het zinloze en het waarom van de daad fascineerde Capote. In het boek gaat hij lang in op de geschiedenis van de twee moordenaars en de verhouding tussen de twee mannen. Een verhouding waarin manipulatie een steeds terugkerend gegeven is. 

Het boek "In koelen bloede" werd, toen het eenmaal af was een enorme hit. Het was een sensatie, en controversieel. Capote schreef als één van de eersten een boek dat nu True Crime genoemd zou worden. Het was een roman, maar ook non-fictie. Al werden er ook onmiddellijk vragen gesteld over hoe waar het allemaal was wat er opgeschreven was. Zo gaat dat vaker. Discussies en gedoe. 

"In koelen bloede" is, hoewel het al in 1966 gepubliceerd werd, nog steeds een fantastisch geschreven en heel boeiend verhaal over een volmaakt zinloze misdaad. Het is één van de zeldzame boeken die mensen die van misdaadverhalen en zij die van literatuur houden beide goed vinden.

"In koelen bloede" is als eBoek hier te vinden in de Online Bibliotheek.

Truman Capote heeft na "In koelen bloede" nooit meer een roman gepubliceerd. Er waren wel pogingen, maar af kwam er geen één.

Ton

Geen opmerkingen:

Een reactie posten