woensdag 5 maart 2014

Een jaar offline - Bram van Montfoort (boek)

Om de haverklap Facebook checken.
 
In november 2011 maakte Bram van Montfoort, student aan de School voor Journalistiek in Utrecht, op de crowdfundingsite Nieuwspost bekend een jaar zonder internet en mobiele telefoon te willen leven. Als experiment, want hij merkte dat hij meer en meer online was. Om de haverklap checkte hij Facebook, Twitter en Gmail en ook nog even YouTube om te kijken hoe vaak zijn filmpjes waren bekeken. Hij kon zich geen leven zonder internet voorstellen.


In een wereld waar er steeds meer online te doen valt en moet gebeuren, was ik er benieuwd naar waar hij dan tegen aan zou lopen en of het ook zou lukken. Het leek mij lastig om zonder internet te zijn. Dat bleek ook zo, hij had 2 regels: 1) hij mocht zelf geen internet gebruiken en 2) hij mocht ook een ander niet internet voor hem laten raadplegen.

Voor zijn studie kwam het wel goed uit, zo’n tijd offline. Hij kon zich beter concentreren en ook zijn resultaten werden beter. Een feit, wat als bibliotheekmedewerker natuurlijk leuk is, is dat hij veel meer tijd in de bibliotheek door ging brengen. Hij moest van te voren goed nadenken waar hij naar op zoek was en waar hij antwoord op wilde hebben. Hij zocht informatie op, las tijdschriften en kranten om bij te blijven en bracht er ook tijd door om sociale redenen.

Het verhaal in 12 maanden wordt afgewisseld door Offline survivaltips, brieven van en aan vrienden, opdrachten van zijn vriend Geo en de aantekeningen van zijn verslavingsverzorger. Het boek leest makkelijk en zet toch even aan tot nadenken over mijn eigen gebruik van internet en mobiele telefoon.

Uit een interview: 

Wil je dat mensen een les trekken uit jouw ervaringen?

“Nee, dat is niet mijn doel. Je kan er een les uit trekken, dat hoeft niet. Mensen zouden wel meer moeten rond kijken. Vaak als je even niks te doen hebt, pak je je mobiel. In de trein, bij de bushalte; iedereen zit met zijn mobiel te klooien. Als je op die momenten gewoon rondkijkt heb je meer rust en zie je een hoop. Vrijheid is voor sommigen constant bereikbaar zijn, maar alleen en onbereikbaar zijn is dat ook.”

Een jaar offline is hier te reserveren


Eveline


Geen opmerkingen:

Een reactie posten