woensdag 12 maart 2014

Borgen en The Killing (dvd)


Dit keer gaat mijn blog niet over een boek maar over twee dvd’s n.l. “Borgen” en “The Killing”, allebei Deense series. Het zijn vlotte afleveringen waarin veel gebeurt.

“BORGEN” bestaat uit 3 boxen met ieder 10 afleveringen van een uur.
“THE KILLING” bestaat uit 3 boxen met ieder 20 afleveringen van ongeveer een uur.

Er moet dus flink wat tijd voor uitgetrokken worden maar het is de moeite waard. In beide series is politiek, misdaad en de economische crisis verweven. Dit geeft de series iets extra’s. 

BORGEN gaat over politiek. Ons voormalige voorzitter van de tweede kamer Gerdi Verbeet heeft gezegd dat, wanneer je meer wilt weten over hoe het achter de schermen gaat in de politiek, deze serie waarheidsgetrouw overkomt.  Hoofdpersoon Birgitte Nyborg wordt verkozen tot eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Dit heeft veel invloed op haar privéleven.  Ze begint als integere politica maar wordt langzaam meegezogen in de intriges en machtsbelangen die in de politiek heerst. Spindokter Kasper Juul, slim en geslepen en de gedreven verslaggeefster Katrine Fonsmark dragen heel veel bij aan het spannend en boeiend maken van de serie.

THE KILLING is een misdaad serie. De titel doet vermoeden dat er veel moorden worden gepleegd en heeft me er eerst van weerhouden de serie te gaan kijken maar nadat ik meermalen werd gewezen op het mooie van de serie was ik na de eerste aflevering verslaafd. Elk deel is een dag en het blijft tot aflevering twintig spannend. Je weet dat wanneer aflevering twintig begint de misdaad opgelost gaat worden maar dat is alleen maar jammer omdat het tot het einde blijft boeien.  Hoofdpersoon Sarah Lund, inspecteur bij de politie in Kopenhagen is een workaholic, sociaal onaangepast en loopt steeds in dezelfde kleren rond. Ze wordt tegengewerkt door haar chef en collega’s maar gaat toch op eigenzinnige manier door. Alle clichés die bij een politieserie horen komen dus ook in deze serie voor maar zijn niet storend.

Kijken dus.  Ik heb weer een nieuwe serie ontdekt : “THE BRIDGE”, ook Deens…...

) Gitta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten