dinsdag 25 maart 2014

De Griffeljury versus de Kinderjury

Het leek van te voren zo’n leuk idee….. Het openen van de Kinderjury 2014 verkleed als hofdame om de kinderen te stimuleren mee te doen aan de jury en ze zo aan het lezen te krijgen.
Het aantrekken van een prachtig blauwe jurk van dik velours met gouden biezen dat ging nog wel, maar daarna….die pruik. Ik moest mijzelf overtuigen dat dit echt een leuk idee was en de kinderen in de bieb zonder twijfel zich daardoor gelijk zouden aanmelden voor de Kinderjury. Dus pruik op en keurig geschminkt inclusief rode pruillip de jeugdafdeling op, wetende dat de directeur al klaar zou staan met telefoon om een foto van mij gelijk te kunnen verspreiden via een Tweet. Volledig  in mijn rol als deftige dame uit de Middeleeuwen schreed ik door de bieb op zoek naar zieltjes voor de Kinderjury. En waarom eigenlijk?

Elk jaar, tijdens de Kinderboekenweek in oktober, delen volwassenen Gouden en Zilveren griffels & Penselen toe aan de beste en mooiste kinderboeken van het jaar. Tijdens de kinderjury bepalen kinderen zelf wat zij de mooiste kinderboeken vinden. Alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar kunnen meedoen. De keuze van het deskundig volwassenpanel en die van de kinderen verschilt enorm. Terwijl de volwassenen over het algemeen kiezen voor een ‘literair’ werk van een ‘Literaire schrijver’ kiezen kinderen voor een boek dat lekker leest, aansluit bij hun belevingswereld en een pakkende titel heeft zoals Izzylove of De wraak van Lorre. En kreeg het zoveelste boek van Geronimo Stilton alweer voor de vierde keer in 2013 de Prijs van de Kinderjury in de leeftijdsgroep 6-9 jaar. Dit keer voor Fantasia VII.

Het is een feit dat de gekozen boeken door de volwassenenjury bijna niet de kast uitkomen. Ondanks dat er juweeltjes tussen zitten, laten kinderen de griffelboeken staan. Ouders en leerkrachten zijn degene die de boeken juist meenemen omdat men er vanuit gaat dat dit hele goede jeugdboeken zij
Maar wie heeft er nu gelijk? 
Wat zijn nu toch de mooiste en beste kinderboeken?

In het artikel ‘Wat zegt de kinderjury? De stem vandekinderen bij de canonisering van kinderboeken’ door Anne de Vries schrijft de auteur: ‘De Prijs van de Nederlandse Kinderjury is geen alternatief voor de Griffels en Penselen, maar biedt een aanvulling vanuit een andere invalshoek’. Mooi gezegd! Een interessant artikel over hoe we landelijk zowel de Griffel als de Kinderjury in hun waarde kunnen laten en naast elkaar kunnen laten bestaan zonder steeds in de discussie te belanden welke jury ‘beter’ is.

Natuurlijk heb ik als jeugdbibliothecaris ook een mening over wat goede boeken zijn. Goede boeken zijn boeken die goed geschreven zijn, er spannend en aantrekkelijk uitzien en door heel veel kinderen gelezen worden. Een combi dus van de twee jury’s? Maar ja, zolang er volwassenen én kinderen zijn die allebei mogen kiezen blijft er waarschijnlijk een verschil in keuzes

Een probleem? Lees het artikel  maar eens.

Karen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten