vrijdag 7 maart 2014

De capaciteit om de dood te besturenKan een drone kunst zijn?
Of, kan muziek over een drone mooi zijn?

Vijay Iyer en Mike Ladd werkten vorig jaar aan een bijzonder project, "Holding it down", als ondertitel, of verklarende titel of weet ik het kreeg het "The veterans' dreams project" mee.

Iyer en Ladd zochten naar veteranen van de oorlogen in Irak en Afghanistan. Nu zijn er meer projecten voor en met veteranen maar deze onderscheidde zich door het woord "dreams". Het ging niet om echte gebeurtenissen maar om de dromen.

Dromen die er waren om her te beleven, of misschien wel om te verwerken. De realiteit van de oorlog, daar kunnen wij ons als burgers misschien nooit echt een reƫle voorstelling van maken. Maar dromen zouden, volgens Iyer en Ladd voor iedereen herkenbaar kunnen zijn omdat we nu eenmaal allemaal dromen.

Op de cd die van het project werd gemaakt staat een lied, een nummer van Lynn Hill, zij bestuurde drones. Drones die ver, heel ver weg van haar, door haar vingers de dood brachten.

Haar vertelling en droom heet "capacity".
Over het hebben van de capaciteit om op afstand de dood te besturen.

De cd "Holding it down", je kunt er van zeggen dat het een erg mooie cd is, maar mooi past niet goed. In ieder geval, de cd is hier te reserveren. 

Ton

Geen opmerkingen:

Een reactie posten