dinsdag 25 juni 2013

Kleine huisjes met boeken


Mooi vind ik het.
Dat kan komen door geniale naam van het project, Chaletters. Of misschien komt het doordat het een kleine maar hardnekkig trend aan het worden is die laat zien dat er nog steeds veel mensen het lezen van boeken belangrijk vinden.

Op steeds meer plekken verschijnen "kleine, vrije bibliotheken". Oorspronkelijk een Amerikaans idee kom je ze nu op steeds meer plekken tegen. De chaletters hangen/staan in Belgie maar er zijn er ook in Nederland.

Mocht u nog een vogelhuisje over hebben en wat aan leesbevordering willen doen, hieronder het verhaal uit Belgiƫ.
Ik wil trouwens wel komen helpen met ophangen hoor, als dat lastig is.

(Kopie/plak van een Belgische website)

Chaletters worden zomerse trend 

Wie deze zomer zin heeft om een boek te lezen, kan er een gratis lenen uit een Chaletter. “We willen lezen weer populair maken”, zegt initiatiefnemer Christoffel Hendrickx.Als u de komende weken een houten kastje met boeken ziet, moet u niet vreemd opkijken. Hendrickx: “Op verschillende plekken in de stad hangen we Chaletters op. Dat zijn kastjes vol boeken. Iedereen die wil, kan een er boek lenen en nadien weer terugzetten.” Het idee komt overwaaien uit steden als Berlijn waar boeken in boomstammen staan en in Londen waar de rode telefooncellen dienst doen als mini-bib.”

Lezen bevorderen

In Antwerpen start het project op negen plekken. Hendrickx“De eerste lading boeken verzamelden we aan bibliotheek Permeke en jongerencentrum Kavka. Je mag ook zelf boeken achterlaten in een Chaletter.” Met het project wil Hendrickx vooral jongeren aanzetten om te lezen. “Ik merk dat jongeren minder lezen. Door de boeken op een originele manier aan te bieden, hoop ik om daar verandering in te brengen.” Wie zelf een chaletter wil ophangen, kan contact opnemen via de Facebookgroep. “Dan helpen we met de aanvraag van de nodige vergunningen”, aldus Hendrickx.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten