woensdag 25 september 2013

Paul van Loon - Allemaal onzin (boek)


Als er een schrijver van kinderboeken bekend is, dan is het Paul van Loon wel.
Hij valt keer op keer in de prijzen met de boeken van Dolfje Weerwolfje, de Griezelbus, Foeksia, de Leeuwenkuil etc en allemaal even leuk.
Die man weet duidelijk heel goed hoe kinderen denken, doen en wat hun angsten zijn en vooral, hoe je dat aan kunt pakken!

Minder bekend is zijn boek met korte verhalen, Allemaal Onzin.
Op de voorkant staat dat het voorleesverhalen zijn voor kleuters.
Maar voor oudere kinderen is het nog net zo leuk en voor de ouders ook, want tijdens het voorlezen, kan ik ook smakelijk lachen om het mannetje dat achter het behang woont, genaamd Onzin, het jongetje Vladimir waar Onzin op bezoekt komt en het land achter het behang waar ze samen naartoe gaan.

In dat land kan alles. Er zijn bomen waaraan hoeden groeien, de sneeuw is er soms warm, als er ijs ligt dan schaatsen ook de sneeuwmannen en er woont een draak je je kunt aaien.  Er woont ook een Pampier ( nee dat is geen schrijffout, ...lees het boek maar....) en het Maanmannetje komt soms van de maan  via een maanstaal naar beneden, op bezoek bij Vladimir.

Vladimir is bang voor weerwolven. Onzin neemt hem mee naar het land achter het behang om daar zijn weerwolf vrienden te ontmoeten. Het blijken niet zómaar weerwolven te zijn....het is de Mooiweerwolf...en de Alweerwolf...en de Onweerwolf. Alle drie even aardig en met hun eigenaardigheden allemaal om van te houden. Vladimir is niet meer bang en kan rustig gaan slapen.

Onzin laat zich nooit zien aan de ouders van Vladimir.
Als hij een ' groterik' hoort aankomen, vlucht hij snel weg, achter het behang.

De ouders van Vladimir komen zachtjes de kamer van Vladimir in, slaapt hij al, hoorden ze niet iets raars?
Nee....dat kan niet...dat is natuurlijk allemaal onzin!

Allemaal onzin is natuurlijk in de bibliotheek te leen, en als het is uitgeleend is het te reserveren.

Karin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten