donderdag 2 januari 2014

Rachel Joyce - De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry (boek)
Harold Fry, een kleinburgerlijke gepensioneerde Engelsman, hoort op een dag dat een al lang uit het oog verloren collega ongeneeslijk ziek is en besluit haar een briefje te sturen. Eenmaal bij de brievenbus aangekomen bedenkt hij in een opwelling om de brief te voet te gaan brengen: een tocht van ruim duizend kilometer. Zijn belevenissen tijdens deze pelgrimage vormen de basis van een wonderlijk wandelverhaal.

Het is het schitterend en ontroerend verhaal over een man die tijdens zijn wandeling terugkijkt op zijn leven, op het verdriet dat het leven veroorzaakt heeft en over de pijn die deze herinneringen oproepen. Rachel Joyce verwoordt dit proces in prachtige woorden en zinnen en na een paar bladzijden wil je meer weten over Harold en zijn “missie. De ontmoetingen op zijn tocht met heel gewone mensen die ieder voor zich, zonder dat zij dat beseffen, bijdragen aan het “helingsproces” van Harold. 

Het verhaal neemt je in wandeltempo mee naar de lieflijke heuvels van het Britse landschap. Terwijl Harold voet na voet de weg naar Queenie aflegt, krijg je als lezer toegang tot de gedachten, frustraties en angsten van Harold. Je maakt de kille afstand van twee echtgenoten die elkaar niets meer te zeggen hebben van dichtbij mee. Hun enige zoon David speelt een belangrijke rol in het ontsporen van het huwelijk, maar hoe en wat komt later aan bod. 

Rachel Joyce weet op een knappe manier de voettocht van Harold Fry te beschrijven. Door honderden kilometers af te leggen op bootschoenen en de mensen die hij ontmoet met een onbevangenheid te benaderen weet de hoofdpersoon op 65-jarige leeftijd alsnog betekenis te geven aan zijn leven en talloze mensen te inspireren. Het verhaal ontrolt zich traag, maar waardoor wel ineens allerlei kleine details opvallen. De geduldige lezer wordt zodoende beloond met een reeks van kleine, herkenbare gebeurtenissen die het leven zin geven, mits je ervoor openstaat

Rachel Joyce heeft een indrukwekkend boek geschreven over verdriet, verwerking, hoop en uiteindelijke alles overwinnende liefde; ontroerend en indringend zonder sentimenteel te worden. Het boek heeft veel indruk bij mij achter gelaten en ik zal het zeker nog eens herlezen.

Interview in het Engels met de schrijfster Rachel Joyce
Eveline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten