dinsdag 27 mei 2014

De vreselijke belevenissen van Barnaby Brockett - John Boyne (boek)Prachtig kinderboek geschreven door John Boyne, de schrijver van The boy in the striped pyjamas.

Het is een zeer fantasievol verhaal,  in de stijl van Roald Dahl. Prachtige beschrijvingen van de personen, afgewisseld met mooie uitspraken en absurde situaties.

De titel sprak mij aan, ik wilde wel weten wat er dan voor vreselijks was gebeurd. Ook de tekeningen zijn erg mooi en fijntjes gemaakt. 

Barnaby is anders en dat is hij in een gezin wat heel gewoon is en vooral heel gewoon wil zijn. Barnaby zweeft namelijk, de zwaartekracht heeft geen vat op hem. Thuis hebben de kamers matrassen op het plafond, zodat hij zacht land. Buiten moet hij aan een lijn, omdat hij anders weg zweeft. Later loopt hij met een verzwaarde rugzak, zodat hij toch kan naar school kan gaan. Erg leuk is het allemaal niet voor hem.

De “bijzondere” situatie van hun zoon vinden zijn ouders maar heel vervelend en trekt veel te veel aandacht. Uiteindelijk vinden ze dat het zo niet meer kan. Zijn moeder neemt hem mee op een wandeling en zorgt ervoor dat hij Barnaby weg zweeft…….De avonturen die hij daarna beleeft maken duidelijk dat het prima is om anders te zijn. In diverse landen ontmoet hij mensen die op hun manier ook anders zijn en met wie hij het heel goed kan vinden. Toch mist hij zijn ouders en broer en zus enorm. Uiteindelijk, via een bijzondere reis, bereikt hij de stad weer waar hij vandaan komt. Daar neemt hij een beslissing…………

De boodschap die het boek uitdraagt wordt op een fantastische manier verbeeld in taal en illustraties. Want wat is normaal en bestaat dat eigenlijk wel? Het verhaal is sterk en afwisselend, met een flinke dosis humor die de tragiek dragelijk maakt. Het zet kinderen tot denken aan over essentiĆ«le vragen en legt op subtiele wijze de zere vinger op het onderwerp pesten. Het knappe is dat het verhaal nergens overdreven sentimenteel of belerend is. Hoewel het boek niet bedoeld is voor volwassenen, vond ik het erg leuk om een heel fantasievol verhaal te lezen, met name door het spelen met de woorden en “slimme” uitspraken voor een jongetje van 8.  

De vertaling van de titel in het Nederlands vind ik minder geslaagd; De verschrikkelijke belevenissen van Barnaby Brocket. Naar mijn idee zijn de belevenissen van Barnaby niet vreselijk, alleen de gebeurtenis voorafgaande aan zijn omzwervingen, maar goed dat is een kleinigheidje. Als het kan, lees het boek in het Engels, de woordspelingen zijn prachtig!

Eveline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten