woensdag 14 augustus 2013

Dave Eggers - Een hologram voor de koning (boek)


Alan Clay is 54. Zijn toekomst ligt ver in het verleden.
De relatie met zijn ex vrouw is volstrekt verstoord.
Hij heeft schulden, zoveel schulden dat hij het schoolgeld van zijn dochter niet kan betalen.
In zijn hals groeit een abces, iets dat hij negeert. Dat wat je negeert gaat vanzelf wel weg.

Alan Clay is consultant.
Hij probeert een systeem te verkopen waarmee je via hologrammen met elkaar kunt communiceren. Niet dat hij daar iets van snapt. Maar Alan is jaren geleden ooit de neef van een koning tegen gekomen. En die ontmoeting lijkt een ingang om het hologrammensysteem te verkopen.

Alan Clay is in Saoedi Arabië. In een woestijnstad die misschien ooit af zal komen. Maar nu staan er nog maar drie gebouwen, en heel veel palmbomen. Sommige palmbomen zijn nog deels verpakt in plastic

Alan Clay wacht op de koning van Saoedi Arabië. Het is onduidelijk of en wanneer die naar zijn presentatie zal komen luisteren. Hij wacht op hem in een tent. En hij maakt zich druk over de sterkte van het signaal van de wifi. Nou ja, hij probeert zich druk te maken. Maar eigenlijk kan weinig hem meer schelen.

"Een hologram voor de koning" van Dave Eggers gaat over globalisering, eenzaamheid, vriendschap, vervreemding en nog wat zware termen. Maar die termen dringen zich niet op hoor, het verhaal leest als een fijn treintje.

Hoe het allemaal afloopt met Alan Clay weet ik nog niet.
Misschien hoort dat niet, een stukje over een boek schrijven als je het nog niet helemaal uit hebt. Maar wat ik tot nu toe las maakte me zo enthousiast dat ik het niet kon laten om toch alvast wat zinnen te tikken.

Het is misschien geen mooi boek, daar is het net een tikje te afstandelijk voor. Maar de sfeer van verlatenheid en vervreemding die Alan Clay in en om zich voelt is zeldzaam goed opgeschreven. Korte, puntige zinnen. Heldere beschrijvingen.

Enorme aanrader.
Niet te missen enzo.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten