woensdag 23 maart 2016

Lezen na "Brussel"

Het stof na de bomaanslag op het vliegveld bij Brussel was waarschijnlijk nog niet neergedwarreld of de meningen vlogen alweer rond over het internet. "Grenzen dicht!", "Grenzen open!", #stopislam, ze kwamen allemaal weer voorbij. Pro-Assad twitteraars lieten weten dat dit het gevolg was van het door het Westen steunen van "terroristen". Anti-Assad tikkers meenden dat er bommen zouden blijven ontploffen totdat Assad weg was. En de ISIS fanboys, ach die glimlachten nauwelijks ingehouden.

Hieronder staan wat boeken die u zou kunnen lezen. Niet dat dat moet, zelfs stellen dat u een boek zou kunnen lezen over wat er nu gebeurt kan al gepolitiseerd worden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar zelf vind ik het hebben van een mening die op wat kennis is gebaseerd best een goed idee.

Lezen over "Brussel" kan al vlug een eindeloze tijdvulling worden. Van Belgie naar Syrie, naar Irak, vergeet Afghanistan niet, 9/11, Al Qaida, Bin Laden, de inval in Irak van de oude Bush en zo kun je nog een tijdje doorgaan.

Een beperkt, incompleet en niet alfabetisch lijstje dus.
En mocht u een aanvulling hebben dan hoor ik dat graag.

Algemeen

Jessica Stern - Terreur in de naam van God. Stern sprak met, en verdiepte zich in aanslagplegers met verschillende religieuze achtergronden. Veel aandacht voor de sociologische en psychologische achtergrond van aanslagplegers en de manieren waarop die achtergronden door anderen misbruikt (kunnen) worden.

Russel Razzaque - Human being to human bomb. Het verhaal van de mannen die verantwoordelijk waren voor de aanslag op de ondergrondse in Londen in 2000. Veel informatie over de achtergrond van de mannen en manieren waarop radicalisering voorkomen zou kunnen worden.

IS/Syrië

Hans Jaap Melissen - IS tot alles in staat. Goed geschreven leesbaar boek over IS, opgebouwd rond reportages die Melissen maakte. Indringend en invoelbaar.

Patrick Cockburn - De nieuwe heilige oorlog. Niet al te diepgaand maar geeft redelijk wat achtergronden over de opkomst van ISIS in Irak.

Loretta Napoleoni - De terugkeer van het kalifaat. Dun, goed leesbaar, geeft veel informatie over de achtergrond en opkomst van ISIS.

Jessica Stern - IS, Staat van terreur. Doortimmerd misschien net niet meesterlijk boek. Veel informatie over het gebruik van internet en sociale media door IS.

Charles Lister - The Syrian Jihad. Uitputtend in al zijn details en daardoor uitputtend om te lezen. Waarschijnlijk het beste boek over de rol van Syrië als doorvoerhaven van terroristen naar Irak en het begin van het conflict in Syrië zelf.

Michael Weiss, Hassan Hassan - ISIS, inside the army of terror. Het beste boek over de opkomst, structuur, achtergrond en praktijken van ISIS. De auteurs deden diepgaand onderzoek en spraken uitvoerig met (voormalige) IS leden. Onbegrijpelijk dat het boek nog niet in het Nederlands vertaald is.

Pieter van Ostaeyen - Van kruistocht tot kalifaat. Waar andere auteurs de achtergrond van ISIS vaak beperken tot het conflict in Irak gaat van Ostaeyen veel verder terug. Veel over de achtergronden van het islamisme. Van Ostaeyen heeft ook een erg goed geïnformeerd blog waarin hij ook veel aandacht geeft aan de rol van Belgische Jihadisten.

TonGeen opmerkingen:

Een reactie posten