woensdag 24 juni 2015

Gomorra, serie 1 (dvd)Maar wat nu als er in een serie geen enkel, maar dan ook echt geen enkel belangrijk personage rondloopt waar je sympathie voor krijgt?
Wat nu als die sympathie hoogstens door een incidenteel bijfiguur wordt opgeroepen, en wat als die eigenlijk allemaal om het leven worden gebracht?

Blijf je dan toch kijken?

Gek genoeg, ja.

Gomorra is een serie die gemaakt is naar een film. En beide zijn weer gebaseerd op een boek van de schrijver/onderzoeksjournalist Roberto Saviano. Saviano werd, en wordt tot op vandaag de dag beschermd tegen mogelijk aanslagen door de maffia. Uit de duim gezogen zijn de dingen die je ziet in de serie dus niet.

Gomorra is hard, rauw en (en ik zeg het niet omdat het zo lekker klinkt) grauw.

Maar ondanks dit alles is het ook een fascinerende serie over het wel en vooral het erg veel wee van een maffia familie. Verraad, samenzweringen, geweld. Zeker de eerste zes afleveringen breng je door met het wat angstige gevoel dat er zo direct weer iets afgrijselijks gaat gebeuren. En toch blijf je kijken.

Misschien door hoe het verhaal verteld wordt, zonder uitleg, wat je ziet is wat je krijgt.
Misschien door hoe het gefilmd is, door het vakmanschap wat van het scherm afspat.
Misschien door een "dit kan toch niet joh" gevoel.
Misschien door een hoop op een goede afloop al kan ik wat betreft dat laatste dan vast verklappen, die goede afloop is er niet.

Zware aanrader.

Leen hem in de bibliotheek of reserveer hem via deze link.Geen opmerkingen:

Een reactie posten