donderdag 2 mei 2013

Stil


Stil?
Tja, dat is wel zo.

Het is inderdaad al een tijdje stil op dit blog.
Uitleg?

Over het algemeen hebben we het al best druk hier in de bibliotheek. En zo'n beetje met z'n allen volgen we naast het gewone werk nu ook een cursus, VerdiepDingen. Over van allerlei digitale dingen. Met sommige dingen gaan we misschien wat doen, met weer andere niet. Maar daar hoort u nog van.

Dus de tijd ontbreekt gewoon een beetje, om te bloggen. We zijn ook maar menselijk.

Maar, nu er toch weer wat staat, ik heb zowaar laatst een roman gelezen. Dat doe ik niet erg vaak dus zeg ik er maar wat over.

Stoner heet het boek. Van John Williams. Waarom ik nu net dat boek oppakte, dat weet ik niet precies. Misschien kwam het door de prachtfoto op de voorkant. En ik kwam de titel al maanden tegen, dat ook. Het boek is nogal een sluipende hit in Nederland.

Ik kan natuurlijk het verhaal dat Stoner verteld na gaan schrijven. Maar dat kunt u ergens anders ook nalezen. Hier bijvoorbeeld.  Laat ik het er wat mij betreft op houden dat ik de laatste jaren zelden, nee nooit, een boek heb gelezen waar mooiere zinnen in staan dan dit boek.

Voorbeeld?

Ergens in het boek, als het verhaal net wat op gang komt, bezoekt Stoner een meisje dat hem intrigeert. De hele avond zegt ze niets, haar ouders praten de tijd vol. Pas als hij aanstalten maakt om weg te gaan begint het meisje plots te praten. Knap is dat Williams dan niet opschrijft wat ze zegt. Hij beschrijft slechts hoe Stoner luistert. En als het meisje klaar is met praten schrijft Williams:

"En na afloop had hij het gevoel dat ze van elkaar waren vervreemd in een mate die hij niet voor mogelijk had gehouden, en hij wist dat hij verliefd was".

Zo'n zin kunnen schrijven, daar kan ik jaloers op worden.

Leen het, koop het, maakt niet uit. Lees het.

2 opmerkingen: