maandag 14 december 2009

eindelijk koud

Na een lange periode van druilerig weer is het nu dan eindelijk koud.


Vanmorgen was er om al het groen een mooi knisperig laagje wit gekomen. Een ieder moet toch toegeven dat wel degelijk bijdraagt aan een knus kerstgevoel.
Voor mij is dat echter niet de enige reden om blij te zijn met de komst van de kou.
Ik hoop dat mijn kleine stekelige vriendjes allemaal lekker in winterslaap zijn gegaan nu. Van jongs af aan vind ik egels fascinerende dieren. Het verhaal van Beatrix Potter, over "Vrouwtje Plooi" (Mrs Tiggy Winkle), heeft er ook toe bij gedragen .Meestal begint de winterslaap in oktober/november. Dit jaar later, omdat het zo lang zacht was. Dat de egels nog niet slapen is helaas duidelijk te merken...aan alle platgereden exemplaren op en langs de weg.
Voorlopig zijn ze hopelijk "veilig", tot het weer lente wordt en zij in april/ mei ontwaken als er weer voldoende voedsel te vinden is.

Soms lukt de winterslaap jammergenoeg niet. Zo had ik vorige winter op klaarlichte dag een kleine egel aan de wandel in de tuin. Waarschijnlijk een die laat in het jaar geboren is en daardoor te licht was om de winter door te komen.
De egel is een beschermde diersoort in ons land en er zijn diverse opvangcentra in het hele land te vinden.
Dankzij de goede zorg van de verzorgers van het opvangcentrum heeft hij heerlijk met eten en drinken om de hoek plus een fijn winternest, de winter door kunnen komen.Ze zien er zo grappig uit, met hun spitse koppies en ronde lijfjes, maar pas op, ze kunnen flink bijten ook. Geen dieren om zelf mee te "dokteren" dus, bovendien is dat verboden.
Om toch goed voor ze te zorgen in geval van eerste hulp of gewoon omdat ze in de tuin wonen , zijn er mooie boeken over egels geschreven met alle informatie die je nodig hebt.

Zelf hoop ik nog steeds op een nestje met egels in de tuin. Achter het schuurtje ligt al een grote hoop bladeren en tuinafval. Ideaal denk ik dus nu maar wachten of de huisvesting goedgekeurd zal worden, als het weer voorjaar wordt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten