dinsdag 18 januari 2022

Interview met Gitta over haar Leeskring

Gitta de Vrede is een half jaar geleden gestart met een Leeskring bij de bibliotheek via ProBiblio. Op zaterdag 20 november nam zij plaats aan de Lonkende Leestafel en deelde daar heel veel zinvolle informatie. We hadden een aantal vragen voor Gitta voorbereid.

Ben je enthousiast?
Zeker! Het is zo leuk en het levert zulke bijzondere gesprekken op. 

Hoe begin je een leeskring?
Nou, daar gaat echt een lange voorbereiding aan vooraf. Je kunt niet van de een op andere dag starten. De allereerste stap is natuurlijk dat je een clubje mensen van 6 á 7 personen weet te vinden. Eigenlijk speelde een leeskring al een tijd lang door het hoofd. Een kennis van mij had mij al meermalen gevraagd. Op een gegeven moment zijn we serieuze stappen gaan zetten en kennissen en vrienden gaan benaderen. Al je eenmaal iemand weet, dan weet die persoon vaak weer een ander die interesse heeft. Zo is bij ons een groepje van 7 ontstaan. Een mooi aantal. Bij de organisatie van de leeskringen via de bibliotheek, gaat men ook altijd uit van 6 of 7 leden per leeskring. Er zitten maximaal 7 boeken in een koffer.

En dan?
Eerst hebben we samen een naam bedacht. Wij heten Leeskring Blikopener. Elke leeskring heeft een eigen naam en wij vonden het leuk er een beetje een bijzondere van te maken. We willen immers onze blik openen en verruimen. Daarna hebben we ons onder die naam via de bibliotheek aangemeld bij de leeskringservice van Probiblio. Je krijgt dan toegang tot een leeskringbibliotheek. Je kunt een keuze gaan maken uit 600 titels. Je kiest 1x per jaar uit voor het hele seizoen en ontvangt dan 6 x per jaar een koffer met exemplaren. Uit die 600 titels maak je een voorselectie van 20 boeken en daar ontvang je er dus 6 van. Het blijft elke keer een verrassing welk boek er in de koffer zit.

Hoe maak je die keuze? Kies je één genre?
Wij hebben ervoor gekozen om verschillende genres te selecteren. We zijn immers alle 6 verschillend en hebben verschillende voorkeuren.  Wij hebben 2 mensen in onze leeskring uitgekozen die voor dit jaar de selectie bepalen. Volgend jaar mogen twee andere leden van de kring de keuze maken. Dus ieder krijgt een keer de kans en je moet elkaars keuze respecteren.
Dit jaar was ik betrokken bij de selectie voor de voorkeurslijst. We hebben voor die keuze echt de tijd genomen en dat leverde een mooie voorbereidingsperiode op. Het met elkaar praten en afwegen welk boek er wel of niet op de selectielijst kwam was eigenlijk al een prachtige leeskringactiviteit.

Hoe vaak komen jullie bij elkaar? En hoe verloopt een bijeenkomst?
We komen 6x per jaar bij elkaar, dus voor elk boek 1 keer. We rouleren, dus zijn steeds bij een ander leeskringlid te gast. Er is één persoon contactpersoon voor het halen van de leeskringkoffer bij de bibliotheek en het verspreiden van de boeken. Dat is wel zo overzichtelijk.
Tot nu toe zijn de bijeenkomsten verrassend leuk en verdiepend geweest. We hebben van de bibliotheek een spel met inspiratiekaartjes gekregen aan de hand waarvan je een boeken kunt bespreken, maar daar zijn we tot nu toe niet aan toegekomen. De avond loopt vanzelf. We volgen geen vast stramien; het blijkt tot nu toe dat we er samen spontaan over van gedachten kunnen wisselen.

Wat levert het je op?
Ik lees nu anders. Met meer focus en ik maak aantekeningen tijdens het lezen van het boek. Dat is op zich al verrijkend. En als je dan mooie en gezellige avonden met elkaar hebt, is dat een extra beloning. Het brengt mij tot andere inzichten en een diepere leeservaring.

Zijn er dingen die tegenvallen?

Nee, tot nu toe helemaal niets. Alleen maar meevallers. Zo ben ik bijvoorbeeld verrast dat de boeken in de koffer er zo fris en mooi uitzien. We hadden laatst een boek dat al lang geleden is uitgebracht. Dan verwacht je toch een beetje een mottige inhoud van de koffer. Maar nee hoor, echt mooie exemplaren en dat leest natuurlijk veel prettiger.


Heb je tips voor mensen die een leeskring overwegen?
Ja, ik heb er wel een paar; 

  • Onze eerste bijeenkomst was meteen een boekbespreking. Achteraf hadden we beter eerst een kennismakingsbiieenkomst georganiseerd, want we kenden elkaar niet allemaal. Dat was een nog betere start van onze activiteiten geweest.
  • Maak goede afspraken met de persoon met wie je de selectie uit de 600 titels maakt. Mijn ervaring is nu dat wij hier lang mee bezig zijn geweest omdat we allebei op verschillende wijze hadden geselecteerd. Ik op alfabet en de ander niet. Klinkt gek, maar het werd een enorme zoektocht om de boeken terug te vinden! 
  • Regel je leeskring via een organisatie (ProBiblio – de bibliotheek) en ga niet zelf een boek uitkiezen met een clubje. Het kost dan veel moeite om een aantal van dezelfde boeken bij elkaar te krijgen. Bovendien ligt dan op de loer dat je gaat verschuiven met bijeenkomsten. Nu ligt het bij ons vast. Je ontvangt de koffer, kunt de boeken 6 weken houden, daarna moet het retour. Binnen die tijd vindt het lezen én de bijeenkomst plaats. 
  • Doe het! Want het is echt leuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten