donderdag 9 januari 2020

Nieuw, een spreekuur LeesplezierHet was even groot nieuws, ergens begin december. Maar daarna gebeurde er natuurlijk nog een hele hoop dingen, dus misschien is het weer weggezakt.

(kopieer/plak uit dit artikel)
  
"Nederlandse Pisa-scores zakken weg  
De schoolprestaties van vijftienjarigen zakken in Nederland steeds verder weg. De leesvaardigheid van middelbare scholieren in ons land is met een flinke klap gedaald tot onder het gemiddelde van de 37 rijke landen die meedoen aan het driejaarlijkse Pisa-onderzoek, waarvan de resultaten vanochtend zijn gepresenteerd.
Nederlandse leerlingen behalen in het jongste Pisa-onderzoek op leesvaardigheid een score van 485 punten. Dat is achttien punten lager dan in 2015. Daarmee zit Nederland nu iets onder het gemiddelde van de 37 rijke landen die lid zijn van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Daarnaast is deze score lager dan ooit sinds de eerste Pisa-onderzoeken van begin deze eeuw.

Hardst achteruit
De enige troost kan zijn dat méér landen inleveren bij lezen, maar die troost is beperkt. Nederland gaat met min achttien punten het allerhardst onderuit bij lezen. Daar komt nog bij dat de ongelijkheid in het Nederlandse onderwijssysteem toeneemt. De achteruitgang is het sterkst bij de groep zwakste lezers."

Je kunt een hoop vinden van de daling, en naar oorzaken zoeken. Wat allemaal belangrijk is. Maar wij, de bibliotheek bedoel ik proberen alvast een heel klein steentje bij te dragen aan een oplossing.

(Kopieer/plak maar nu van de website van de bibliotheek)

Spreekuur leesplezier

Voor kinderen die lezen moeilijk vinden. Voor de ontwikkeling van een kind is lezen heel belangrijk. Dat weten we wel, maar wat als kinderen lezen helemaal niet leuk vinden? Of ontzettend moeilijk?
Loop dan even binnen bij het spreekuur ‘leesplezier’ in de bibliotheek. Iedere dinsdagmiddag van 15:00 uur tot 16:00 uur laten we graag zien wat er in de bibliotheek allemaal te vinden is.
Karen Jaspers, jeugdbibliothecaresse, helpt je op weg met geschikte boeken en geeft uitleg over het Makkelijk Lezen Plein (voor kinderen met een leesprobleem) Ze reikt hulpmiddelen aan en geeft informatie, tips en trucs om het lezen voor je zoon of dochter iets makkelijker of leuker te maken.

TonGeen opmerkingen:

Een reactie posten