donderdag 13 juni 2019

Oude krantenHet had iets met Twitter te maken maar hoe het precies zat ben ik een beetje kwijt. Maar, om die vergeten reden was ik dus kortstondig even bezig met wanneer ik voor het eerst bij een echt concert was.

Nu kon ik me het bandje wel herinneren maar wanneer dat nu precies was ...

En daar komt Delpher om de hoek kijken.

Delpher?

Ik kopieer en plak even wat uitleggende tekst van hun website.

"In Delpher vindt u miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor u gemakkelijk te maken.
Meer dan 100 miljoen pagina’s voor iedere bezoeker
Het maakt niet uit wat voor onderzoek u doet en op welk niveau. Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,3 miljoen kranten, 4,4 miljoen tijdschriftpagina’s en meer dan 500.000 boeken van de 15de tot de 21ste eeuw. In het totaal vindt u in Delpher meer dan 100 miljoen pagina’s en dit aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien.
Vrij te gebruiken voor privé-doeleinden en onderzoek
Al het materiaal uit Delpher mag u voor eigen onderzoek vrij gebruiken. Als u er meer mee wilt doen, lees dan onze gebruiksvoorwaarden.
Het downloaden van grote aantallen objecten die (mogelijk) auteursrechtelijk beschermd zijn, is niet toegestaan. Onder voorwaarden is bulkgebruik van deze objecten wel mogelijk voor wetenschappelijke onderzoeksdoeleinden. Lees hierover meer in Data in Delpher."

100 miljoen pagina's, op woord doorzoekbaar. Daar kun je dus echt heel veel dingen in terug vinden. Probeer het en voor je het weet ben je een paar uur verder met bladeren in de geschiedenis.

Ik kwam er op deze manier achter dat in ieder geval de recensent het optreden dat ik ooit, erg lang geleden zag niet echt veel vond.  Het ziet er ook wel een tikje raar uit. Al denk ik dat ik me best vermaakt heb, al is er niets waarin dat na valt te zoeken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten