woensdag 19 juni 2019

Het beste boek
Aanstaande dinsdag is het weer 'bibliotheek op de radio' dag en deze keer gaat het over het beste boek dat ik dit jaar las. Melkboer van Anna Burns. Ergens anders schreef ik over dat boek een paar zinnen.

"Ze is middelstezus, mijndochter, misschienmijnvriendin en haar leven veranderd ingrijpend wanneer ze plots te maken krijgt met de avances van Melkboer. Melkboer is getrouwd en iets hoogs bij de staatsverwerpers. Hoewel ze hem negeert en er feitelijk niets gebeurd heeft de gemeenschap, en haar familie genoeg aan verzinsels en geruchten om haar van alles te beschuldigen. Beklemmend, vervreemdend en obsessief wordt het leven in een tot op het bot verdeeld land beschreven. Zo gespleten is het sektarische land dat de groep waar je bij hoort de namen van je kinderen voorschrijft en bepaald welke zeep je kunt gebruiken.
Door het ontbreken van namen en de lange, maar doorgaande zinnen leest dit verhaal misschien niet altijd even makkelijk. Tegelijkertijd zorgt dit voor een sfeer die ik in geen enkel ander boek tegenkwam. 
Volstrekt uniek en grandioos. De leeservaring van dit jaar."

Andere boeken die bij Compleet FM om 10 uur voorbij gaan komen zijn het prentenboek Wakker blijven! van Amy Krouse Rosenthal en ook deze keer lees ik een verhaal van Toon Tellegen voor.

Het tweede boek voor volwassenen zal denk ik Wit van Brett Easton Ellis worden. Easton Ellis werd ooit wereldberoemd, of misschien is wereldberucht een beter woord toen hij American Psycho schreef. Dat boek, over een hyperactieve, neurotische seriemoordenaar werd geweigerd door zijn uitgever na klachten over het extreme geweld. In Wit schrijft Easton Ellis over zijn leven maar vooral over het Amerika van Donald Trump. En voor de verandering is hij eens niet anti Trump.

Verder nieuws over de opening van de verbouwde Binding en veel muziek. En die muziek gaat dit keer van een extreem lang werk van Satie tot ... nou ja, daar moet ik nog over nadenken.
Dinsdag 25 juni, 10.00 uur op Compleet FM.

Ton

Geen opmerkingen:

Een reactie posten