donderdag 31 januari 2019

Vier weken dicht
Laat ik meteen maar met de deur in huis vallen. Dan hebben we dat maar gehad.

De Bibliotheek Langedijk is gesloten van 4 maart tot en met 30 maart.

Zo.

Dat het gebouw de Binding verbouwd wordt zal weinig mensen ontgaan. Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe ingang en de hal daarachter. Het Jan Arentsz is al van de begane grond naar de eerste verdieping gegaan. Langzamer maar zeker wordt de hele benedenverdieping aangepakt. En nu is de bibliotheek dus aan de beurt. 

Straks, als de hele verbouwing klaar is, is er eigenlijk een grote ruimte waar je je paspoort op kunt halen, met mensen van de WMO kunt praten, naar een raadsvergadering kunt gaan en een vergunning kunt regelen. En je kunt natuurlijk naar de bibliotheek.

Omdat er één ruimte ontstaat is het wel zo mooi als de verschillende onderdelen een bij elkaar passende vormgeving hebben.

De vloer van de bibliotheek is nu best heel erg rood. En laat rood nu net niet de kleur worden die in de rest van het gebouw wordt toegepast. Dus moet er een andere vloerafwerking (zo heet dat lees ik in een bouwplanning) in. En wil je dat doen, dan moet de bibliotheek leeg. Helemaal leeg. Alles eruit. 

En er moet ook nog een kantoor worden gemaakt.

Nu zijn er nog kantoren van de bibliotheek op de eerste verdieping, maar die moeten daar weg. Omdat we wel ergens moeten kunnen werken wordt de opslagruimte op de begane grond iets uitgebreid en maken we daar een kantoor van.

En dan komt er nog een nieuwe ingang naar de bibliotheek waarvoor er flink wat doorgebroken moet worden.

En als dat dan allemaal klaar is moet alles weer teruggeplaatst worden, kasten, boeken, speelgoed, computers.

Er gaat dus van alles gebeuren in de tijd dat de bibliotheek gesloten is. Want iets anders dan helemaal sluiten kon dus echt niet. We hebben er wel lang over nagedacht. Maar alles verhuizen en dan ergens anders een bibliotheek openen, voor een maand, dat bleek onhaalbaar.

Dus is de bibliotheek 4 weken gesloten, dicht, niet toegankelijk.

Ik ga niet doen alsof het niks is, die sluiting. Elke dag, elke dinsdagmiddag of elke 3e vrijdagavond even naar de bibliotheek, een bezoek aan de bibliotheek zit in het systeem van veel mensen. 

Om de overlast van de sluiting iets te verzachten lenen we vanaf maandag 4 februari de materialen uit voor een periode van 9 weken. Per pas kunnen twee maal zoveel materialen als normaal geleend worden. Met een pas van de Bibliotheek Langedijk kunnen in de bibliotheken in Alkmaar en Heerhugowaard boeken en andere dingen geleend worden, en een boek dat gereserveerd wordt kan in de Bibliotheek Heerhugowaard worden opgehaald. Over dit alles staat meer informatie op de website van de bibliotheek.

En als alles dan klaar is, is het dan beter? Ja, zelf denk ik dat het, ondanks alle overlast mooier en vooral beter gaat worden Als het helemaal klaar is. Dat het het waard is zeg maar. Maar dan moeten we dus wel eerst vier weken dicht.

Over wat en hoe het dan beter gaat worden de volgende keer meer. 

Ton

Geen opmerkingen:

Een reactie posten