donderdag 20 september 2018

Over een peuter bibliotheek en voorlezen


"Kun je er straks niet even een stukje over op het blog zetten?'
"Vast wel, maar ..."
En weg was ze al weer.

Kopieer/plak.

Kinderopvang Langedijk heeft lezen hoog in het vaandel staan. Daar kan je ook niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom start peuteracademie de Kleine Veert, gevestigd in de Wijde Veert, een heuse peuter bibliotheek. In samenwerking met Bibliotheek Langedijk is een mooi aanbod boeken, specifiek voor deze doelgroep, geselecteerd. De bibliotheek werd 20 september geopend door wethouder Marcel Reijven, Monique Mul (directeur van Kinderopvang Langedijk) en Karen Jaspers van Bibliotheek Langedijk

Feitelijk staat daar wat er gebeurde. Samen met de Kinderopvang zorgde de bibliotheek voor een leuke bibliotheek voor peuters. En die werd vanmorgen (donderdag 20 september) geopend. En dat was leuk.

Kijk maar.Ja, de peuter bibliotheek ziet er mooi uit, fijne boeken, leuke meubels, al met al aantrekkelijk. En ja, het is belangrijk boeken voor jonge kinderen, heel belangrijk.

Maar, toen ik vanmorgen bij de opening was viel de wethouder me het meest op.

Zo'n opening is leuk, woordje, lintje doorknippen, koffie met koek. Maar omdat het een peuter bibliotheek is was er ook een groep peuters aanwezig. en wethouder Reijven besloot niet gepland deze groep peuters voor te gaan lezen.

Nu heb ik in de loop van de jaren veel mensen voor zien lezen. En het lijkt makkelijk maar geloof me, een groep peuters voorlezen is best een dingetje. Zo één op één gaat het best maar als groep ... de aandachtsspanne van zo'n uiterst jong collectief is, nou ja, niet echt heel groot zeg maar. En ze zien ook vaak op een plaatje dat je laat zien net weer dat niet waarvan jij verwacht dat ze het wel zien. Door de jaren heb ik met regelmaat de opkomende paniek in de ogen van de voorlezer verschijnen.

Maar vanmorgen, wacht, ik doe nog een foto.


Kijk, hier zit iemand (en nee, het maakt niet uit dat het een wethouder is) die het leuk vindt om voor te lezen. Niet als truc, niet omdat het moet en ook niet omdat het goed voor de peuters is, belangrijk enzo. Hier zit iemand die het leuk vindt om voor te lezen, gewoon omdat het leuk is. En hoe voor de hand liggend het ook mag zijn dat 'leuk vinden', daar gaat het om. Dat is het belangrijkste. Dat voelt zo'n groep peuters haarfijn aan.

Lessen van vandaag:
De peuter bibliotheek is open, en ziet er goed uit.
Voorlezen gaat veel beter als je het zelf leuk vindt om voor te lezen.

TonGeen opmerkingen:

Een reactie posten