woensdag 6 juni 2018

De Lonkende Leestafel over Bitcoins en ander cryptogeldHet is niet dat ik niet kan lezen wat hier staat.

"IJsland zal binnenkort waarschijnlijk meer elektriciteit gebruiken om bitcoin te minen dan om alle huishoudens van stroom te voorzien, voorspelt een IJslandse energiedeskundige.
De energie die de IJslandse bitcoinminers gebruiken groeit enorm. Datacentra kunnen in 2018 meer elektriciteit verbruiken dan alle huishoudens in heel het land, vertelt Johann Snorri Sigurbergsson van het IJslandse energiebedrijf HS Orka aan de BBC."

En als ik heel erg mijn best doe kan ik dit ook lezen.

"De bitcoin dient virtueel "gedolven" te worden (mined)[24]; personen en organisaties die dit doen worden miners genoemd; iedereen kan meedoen. Ze zijn de knooppunten van het consensusnetwerk. Minen houdt in dat blokken worden gevonden die aan bepaalde speciale eisen voldoen; deze zijn zo gekozen dat dit veel rekenwerk vereist. Dit vormt een proof-of-work (POW) systeem (van het type hashcash), waardoor manipulaties door criminele miners niet lonend zijn. Het is voldoende als de rekenkracht van samenwerkende criminele miners een minderheid van de totale rekenkracht van de miners is. Wie als eerste een nieuw blok vindt krijgt een beloning. Gegeven een bepaalde rekenkracht is het een kwestie van geluk om het snel te vinden, dus met een beperkte rekenkracht maakt men toch een evenredige kans. Er zijn ook miningpools actief op internet waar mensen samen kunnen zoeken naar de nieuwe blokken, door de gezamenlijke rekenkracht van hun computers in te zetten. In plaats van een kleine kans op een grote beloning heeft men dan een grotere kans op een deel ervan." 

Maar er is een groot verschil tussen iets kunnen lezen en snappen wat er staat.

En, niet om het één of ander, ik ben echt niet dom of zo. Maar van bitcoins of beter cryptovaluta snap ik niets, nada, nichts. Het bestaat niet, maar toch weer wel. En je kunt er zelfs gruwelijk rijk mee worden. Toch?
Maar waarom dan?
En hoe dan?

Mocht u nu ook stiekem (of openlijk) eigenlijk helemaal miet begrijpen hoe dat nou zit met dat rare geld waar je wel veel over leest maar dat je nog steeds niet vast kunt houden dan kunt u vrijdag 8 juni aan die onwetendheid een eind maken.

Derek en Patrick van alles over crypto zitten van drie tot vier klaar aan de lonkende leestafel in de bibliotheek en kunnen het allemaal uitleggen en duidelijk maken. Eindelijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten