dinsdag 22 mei 2018

Over lijstjes en geld"Nee. Echt?".
"Ja, echt. Daarom bel ik juist".
"Bij de vijf laagste, echt?".
"Ja. Dat staat hier. Jullie horen bij de vijf laagste".

Het gaat weer eens over geld. Ja. Sorry. Hoe vervelend het ook is, en hoe weinig u geld misschien koppelt aan de bibliotheek, toch moet het. Bibliotheken zijn mooi, belangrijk, en ze kosten geld. Het gebouw, de mensen die er werken, de boeken, spelletjes, de computers, al de andere dingen, het kost allemaal geld.

En, dat leerde ik vroeger bij economie al, geld is een schaars goed.
Al is het op sommige plekken schaarser, veel schaarser dan op andere plekken.

Ik ga niet weer het hele bezuinigingsverhaal dat een paar jaar geleden speelde herhalen. U kunt het zich waarschijnlijk wel herinneren. Crisis, tekorten bij de gemeente, bezuinigingen, inkrimpen van de bibliotheek in ruimte, materialen en medewerkers. Maar, dat is al weer een tijdje terug. Voorbij is klaar enzo.

Al is dat laatste weer niet helemaal waar. Het is nog niet voorbij en klaar is het ook al niet.

Een paar weken terug had ik een onderzoeker van de Vereniging van Openbare Bibliotheken aan de telefoon. Hij vertelde me, bijna beschroomd, dat de Bibliotheek Langedijk bij de vijf laagst gesubsidieerde bibliotheken in Nederland hoorde. Nu was ik daar zo van onder de indruk dat ik vergat te vragen op welke plek we precies stonden maar van 211 organisaties stonden wij dus bij de onderste vijf.

Ik kende al wel een ander lijstje. Dat kijkt in Noord-Holland naar hoeveel subsidie per inwoner een gemeente over heeft voor het bibliotheekwerk. Daar stond Langedijk op de vierde en derde plek van onder. Voor u nu denkt, "Ja, dat kun jij nu wel zeggen maar ...", Ik heb het lijstje hierboven geplakt. Helaas is afgesproken dat het een niet openbaar lijstje is dus heb ik de namen van de andere bibliotheken weg moeten schilderen. Maar toch. Het maakt hopelijk wat duidelijk.

Dit is weer de tijd van het jaar van de jaarrekening en begroting.U kunt ze bekijken op de website. Hier en hier. U ziet geen vrolijk makende cijfers. In 2019 komen we 17.500 euro tekort.

Voorzieningen in een gemeente kosten geld. Waar geld aan wordt uitgegeven is een politieke keuze. Sinds de grote bezuinigingen van een paar jaar terug bestaat er geen echte relatie meer tussen dat wat de bibliotheek doet en het subsidiebedrag dat de gemeente er voor over heeft. Het zou, denk ik goed, en met het oog op de toekomst in een verbouwde Binding verstandig zijn als we daarover eens zouden gaan praten.

Want maar steeds opnieuw onderaan zo'n lijstje bungelen en daardoor langs het randje van een financiƫle afgrond lopen ... Nou ja, ik heb best hoogtevrees eigenlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten