dinsdag 7 maart 2017

Hamed, een shovel en de bibliotheek


Bibliotheken doen zoveel meer dan boeken uitlenen.
Alleen, hoe maak je dat duidelijk?

Al een tijd hebben we in de bibliotheek een "Taalcafé". Mensen die niet in Nederland geboren zijn kunnen er oefenen met de Nederlandse taal. Er komen mensen uit Ghana, Duitsland, Afghanistan, China, de VS, noem de landen maar op. In Langedijk wonen meer verschillende nationaliteiten dan je misschien zo denkt.

Ook al een tijdje is er in de bibliotheek een Walk & Talk voor werkzoekenden. Mensen die op zoek zijn naar werk krijgen tips van deskundigen over bijvoorbeeld een goed cv, netwerken, dat soort dingen. Ook praten ze met elkaar over hun ervaringen. En ze peppen elkaar op.

Wat weken terug organiseerden we een ontmoeting tussen bezoekers van het taalcafé en medewerkers van Halte Werk, de gemeenschappelijke sociale dienst van Langedijk, Heerhugowaard en Alkmaar. Na afloop wisten de taalcaféers beter wat er wel en niet kon en mocht en de Haltewerkers begrepen de problemen van de nog-niet-zo-goed-Nederlands-sprekenden beter.

Wordt het misschien nog wat leuker, dit stukje?

Hamed komt uit Aleppo, dat lijkt me verder wel genoeg informatie. In Syrië werkte Hamed met shovels en van die enorme vrachtwagens. Hamed vindt dat het mooiste werk dat er bestaat. Hij gaat er serieus blij van kijken als hij het heeft over dat werk.
Tijdens het gesprek met Halte Werk hoorde Hamed over de mogelijkheden van een stage. En daar werd hij helemaal enthousiast van. Een stage bij een bedrijf dat met shovels werkt. Dat leek hem helemaal fantastisch. Dus hielpen we hem met het zoeken naar wat bedrijven hier in de buurt.

Maar ook voor een stage moet er een brief komen, en een cv. Nu weten we bij de bibliotheek door de Walk & Talk ook wat meer over het moderne solliciteren, dus konden we Hamed vertellen dat er wel een goede foto op zo'n cv moet.

De volgende dag liep Hamed buiten met zijn dochtertje en, toeval zal het niet zijn, hij kwam een shovel tegen. En dus werd het de foto boven dit stukje die iets ook op zijn cv terecht kwam. In de bibliotheek werd hij nog wat geholpen met zijn brief, "Nee, je moet het zelf tikken, wij kijken wel of het goed gaat" en zijn cv.

Bijna met kerende email kreeg Hamed reactie van een bedrijf. Of hij langs wilde komen om te praten over zijn stage. En of hij eigenlijk niet wilde komen werken, als baan. Dat laatste is wat lastig want Hamed moet zijn inburgeringsexamen nog doen. Maar toch, het is wel een begin

Als ik het goed begrepen heb ging het gesprek helemaal goed en werd er al vlug gepraat over welke shovel je nu voor welke klus het best kon gebruiken.

En ja hoor, de bibliotheek leent nog steeds heel erg graag boeken en andere dingen uit. Dat blijven we ook gewoon doen. Alleen doen we dus ook nog wat andere dingen. Ook als je verder niets met shovels hebt trouwens.

Ton

Geen opmerkingen:

Een reactie posten