woensdag 29 oktober 2014

Hoe gaat het eigenlijk, met de bezuinigingen en de bibliotheek Langedijk?Het is al absurd lang terug dat er een nieuw bericht op dit blog verscheen.

Niet dat er niets gebeurd is, helemaal niet. Maar het meeste van wat er gebeurde ging over de bezuinigingen. Een stapje vooruit, twee achteruit, en weer vooruit. En elke keer een tekst over een klein stapje schrijven, dat schiet niet op.

Hoe zat het ook alweer?

Ergens, in het begin van het voorjaar kreeg de bibliotheek, net als alle andere stichtingen, clubs verenigingen etc in Langedijk te horen dat de gemeentelijke subsidie in 2015 met 40% zou verminderen.

40% is veel, heel veel. En daarom werden er drastische en dramatische keuzes voorbereidt;

Zes van de tien medewerkers zouden worden ontslagen
De bibliotheek in De Binding ging de huur van de eerste verdieping, de jeugdafdeling en de kantoren op die verdieping opzeggen.
Het steunpunt in Sint Pancras zou worden gesloten
De collectie zou ernstig in omvang afnemen

Zo'n beetje de grootste kostenpost van de bibliotheek is de huur die wij in het gebouw De Binding betalen, meer dan twee ton is het.

De grote doorbraak, om het maar zo te noemen, kwam met het voorstel van het college om vanaf 2015 de huur in De Binding fors te gaan verlagen. In het her en der al veel besproken accomodatieplan van de gemeente Langedijk wordt gesproken over het werken met een zogenaamde maatschappelijke huur. Over dat begrip kun je weer lang praten maar laten we het er op houden dat het heel fors veel minder is dan we nu betalen.

Een ander onderdeel van het accomodatieplan is het voornemen om in De Binding veel meer instellingen onder te brengen. Met als voorwaarde dat die dan ook flink met elkaar gaan samenwerken. Ook al een goed idee. De bibliotheek ziet dat helemaal zitten. Wij zien veel mogelijkheden en zijn ook al druk met andere instellingen in gesprek.

Is het dan nu allemaal geregeld? Opgelost?

Nee.

Ook al wordt de huur lager, dan nog gaan er dingen veranderen in de bibliotheek. Maar, dat gaat dan wel geleidelijk en we kunnen er voor zorgen dat de dienstverlening zoals die nu is voor een groot deel overeind blijft, en we kunnen aan de slag met nieuwe vormen van dienstverlening in samenwerking met anderen.

En het accomodatieplan moet natuurlijk nog wel "even" door de gemeenteraad worden aangenomen.

En die zin staat er best makkelijk. Maar dat is hij natuurlijk in de praktijk weer niet. Weinig is makkelijk, in de praktijk.

Maar, wil de bibliotheek Langedijk kunnen overleven, als iets echts, als iets waar u wat aan heeft en waar u met plezier, interesse en nieuwsgierigheid naar toe kunt blijven komen dan moet het wel. Dan moet het accomodatieplan, en met name de maatschappelijke huur wel door de raad worden aangenomen. Want anders gaat het niet lukken. Zonder dollen, of overdrijving. Dan worden de maatregelen zoals die eerder in dit stuk stonden allemaal en helemaal uitgevoerd.

Hoe erg dat dan ook zou zijn.

2 opmerkingen: