dinsdag 31 januari 2012
En de Oscar gaat naar .....
Meneer Lessmore zit op het balkon van een hotel en schrijft een boek. Een vreselijke storm tilt hem op en brengt hem naar een vreemd land vol letters en boeken.
De korte animatiefilm "The Fantastic Flying Books Of Mr. Morris Lessmore" werd gemaakt door The Moonbot studios. Tot nu toe won de film 13 prijzen.
Of "The Fantastic Flying Books Of Mr. Morris Lessmore" echt een Oscar gaat winnen, dat wordt pas eind februari duidelijk.
Mooi dat je de film gewoon, zonder piraterij op het internet kunt bekijken.
En het gaat ook nog over boeken!
vrijdag 27 januari 2012
De gemeente Langedijk twittert ook al
De buren van de overkant, zo noemen we hier in de bibliotheek soms de gemeente Langedijk. Het gemeentehuis staat tenslotte aan de overkant van de straat. En we komen er wel eens. En zij komen wel eens hier.
Sinds ergens aan het begin van dit jaar, dat is dus nog maar erg kort, twittert de gemeente Langedijk. Op Twitter heet de gemeente @GemLdijk. Mocht u de gemeente nog niet volgen en dat wel willen dan weet u nu hoe ze heten. Want, laten we eerlijk zijn, @GemLdijk, dat had u zelf niet verzonnen.
Zelf vind ik het erg fijn dat de gemeente twittert. Twitter gaat immers over communiceren, je kunt er handig en vlug nieuws mee delen en het is ook nog eens erg laagdrempelig. Of je nu rijk of arm bent, twitteren kan iedereen, op Twitter heeft iedereen een stem.
Maar, ja er is een maar, dat twitteren van de gemeente dat moet nog een beetje wennen denk ik. Nee, het is geen kritiek, als buren moet je elkaar wat kunnen zeggen.
De gemeente Langedijk heeft nu iets meer dan 60 volgers op Twitter. Maar volgt zelf slechts de leverancier van de Twitter software. En dat vind ik dan weer jammer. Wie gevolgd wordt volgt terug, dat geeft een gevoel van gelijkheid. En je kunt makkelijker met iemand praten als dat gevoel er is.
Terug praten op Twitter doet de gemeente tot nu toe ook niet. Iemand heeft hen wel eens gevraagd waarom ze zichzelf niet gewoon GemeenteLangedijk op Twitter noemden, en wij hebben ze wel eens gewezen op een link die niet werkte. Maar er kwam geen respons. Dat is jammer. Alleen maar zenden is geen communiceren maar meedelen, en daar is Twitter niet voor uitgevonden.
Maar, het zal allemaal een kwestie van wennen zijn. Alle begin is lastig enzo. Dus, volg de gemeente. Met wat aanhouden gaan ze u vast wel terug volgen.
donderdag 26 januari 2012
Gedichtendag!
Vandaag is het gedichtendag.
Misschien was het u ontgaan. Dat kan.
Gedichten zijn niet zo mateloos populair.
Dat is jammer. Al snap ik het soms ook wel.
Er staan vaak maar een paar woorden.
En daar ga je dan,
voor je het weet,
ook nog lang over nadenken.
Maar, omdat het Gedichtendag is, plaats ik toch maar een gedicht.
Van Toon Tellegen.
Daar komt het.
Een man dacht...
Een man dacht:
wanneer zal ik eens 1 minuut niet aan haar denken?
Nu?
Hij ging zitten
en dacht 1 minuut niet aan haar.
Toen stond hij op en wandelde verder, dacht verder,
steeds verder, zonder tussenpozen,
aan haar.
Toon Tellegen,
Uit: Als we vlammen waren,
Querido Amsterdam 1996
Nou, en daar begint het nadenken dan toch meteen weer.
woensdag 25 januari 2012
Ja, er was een hoop te doen in de bibliotheek
Vorige week vrijdag, een voorleesontbijt in het kader van de Nationale Voorleesdagen op het Kinderdagverblijf Tierlantijn.
Zondag, twee voorstellingen van "Mama Kwijt" door de Mammies. Ook vanwege de Nationale Voorleesdagen. In totaal kwamen er meer dan 140 kinderen en volwassenen kijken.
Afgelopen maandagavond. Gerbrand Bakker vertelde over zijn boeken. Het publiek liet via evaluatieformulieren weten dat ze zijn "interactieve" manier van vertellen heel boeiend vonden.
Ja, de foto is een beetje bewogen. Dat heb je soms met schrijvers.
Op naar de volgende activiteit!
vrijdag 20 januari 2012
Ja, er is een hoop te doen in de bibliotheek
Natuurlijk, in de bibliotheek lenen we boeken uit. Maar bijvoorbeeld volgende week gebeuren er ook nog een hoop andere dingen in de bibliotheek in De Binding.
Zondag 22 januari
De Mammies spelen "Mama kwijt" voor peuters en kleuters. Omdat voorstellingen op zondag erg populair zijn hebben we er meteen maar twee van gepland. Meer info hier.
Maandag 23 januari
Lezing van de schrijver Gerbrand Bakker. Bakker werd meteen beroemd met zijn debuutroman "Boven is het stil". Meer informatie over de lezing staat hier.
Dinsdag 24 januari
Workshop onderlinge kindermassage. Onderlinge kindermassage leert kinderen om elkaar op een positieve manier aan te raken en om respectvol met anderen om te gaan. Meer informatie over de workshop staat hier.
Dus, mocht u tot nu toe denken dat bibliotheken alleen over boeken uitlenen gaan, kom dan even langs op één van de drie dagen.
Of kom alle drie de keren langs, dat mag natuurlijk ook.
donderdag 19 januari 2012
Een boekenkast aan de muur
Een boekenkast lijkt iets dat je tegen een muur moet zetten.
Maar kunstenaar Stanford Kay pakt het anders aan, hij schildert boekenplanken en kasten met boeken.
Die je dan vervolgens weer aan de muur kunt hangen.
Waar misschien eerst nog een boekenkast stond.
Via Basblog
woensdag 18 januari 2012
De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen!
De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen!
Dit jaar, maar dat stond er al eerder is "Mama kwijt" het boek dat deze dagen centraal staat. Toevallig vond ik er een filmpje van op YouTube. Met een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd liedje erbij.
Het leukst is het natuurlijk om het boek zelf voor te lezen. Maar misschien kunt u het liedje door een familielid laten instuderen zodat dat op de achtergrond gezongen wordt?
Voor nog meer inspiratie kunt u zondag terecht in de bibliotheek in De Binding. Daar spelen "De Mammies" de voorstelling "Mama kwijt". Nog geen kaartjes? Als u op deze link klikt vindt u meer informatie.
dinsdag 17 januari 2012
Congo - David Van Reybrouck (boek & plaat)
'Op een dag was Kabasele op doorreis met zijn orkest. Maar zijn trein ontspoorde, waardoor ze hun boot misten. Vijftien dagen zaten ze vast in Port Francqui! Ik wist dat de dochter van mijn Vlaamse chef binnenkort zou trouwen en regelde dat Kabasele op die bruiloft mocht spelen. Zo gezegd, zo gedaan. Het feest kwam eraan. Die avond droeg ik een marineblauw pak met een rode das. Er waren maar drie évolués. Voor de muzikanten had ik speciale vergunningen moeten regelen, anders konden ze 's avonds niet in de blanke wijk komen. Ik stond aan de bar en keek naar een Portugese dame. Ze danste goed. U moet beseffen dat in 1954 een zwarte geen blanke vrouw mocht aanraken. We konden niet eens met haar spreken! De enige blanke vrouwen die we zagen waren katholieke zusters. Enkel de boys kwamen in contact met Europese, getrouwde vrouwen. Maar bon, ik had haar dus goed zien dansen en vroeg aan haar man of ik ook eens mocht. Zomaar! Dat was een bevlieging van me, een bezetenheid. Maar haar man knikte. Dus ik stapte op haar af en vroeg haar ten dans. Toen heb ik met haar gedanst, een heel nummer lang. Na afloop applaudisseerden de blanken, zelfs de provinciegouverneur! Kabasele schreef er later dat liedje over: "Jamais Kolonga".'
David Van Reybrouck in gesprek met Jean Lema in "Congo. Een geschiedenis" (p. 238). Lema komt in het boek verder vooral voor onder zijn bijnaam, Jamais Kolonga.
vrijdag 13 januari 2012
Het best verkochte boek
En het best verkochte boek van 2011 was .....
het Familieportret van Jenna Blum.
Er werden maar liefst 261.559 exemplaren van verkocht.
het best verkochte Nederlandse boek was .....
Sonny Boy van Annejet van der Zijl.
221.158 maal werd dat boek afgerekend.
Is het van belang? Is het best verkochte boek meteen ook het beste boek?
Nee, natuurlijk niet. Iedereen maakt zelf wel uit wat het beste boek is of was.
Maar het is aardig om te weten. Toch? Twee boeken die allebei meer dan 220.000 maal werden gekocht.
Binnenkort ga ik eens uitzoeken welk boek in 2011 het vaakst geleend werd. Dat lijkt me voor een bibliotheek zeker zo leuk om te weten.
Ondertussen kunt u bovenstaande boeken natuurlijk gewoon in de bibliotheek gaan lenen, als u dat al niet gedaan had natuurlijk.
donderdag 12 januari 2012
Het geheime leven van boeken
Wat doen boeken, 's nachts, als er geen mensen zijn om ze op te pakken of door te bladeren?
Het filmpje hieronder geeft een antwoord. En al is het dan niet gemaakt in een bibliotheek, dus zeker weten of het er hier in bijvoorbeeld Langedijk net zo aan toegaat weten we niet, het zou zo maar kunnen.
Het filmpje hieronder geeft een antwoord. En al is het dan niet gemaakt in een bibliotheek, dus zeker weten of het er hier in bijvoorbeeld Langedijk net zo aan toegaat weten we niet, het zou zo maar kunnen.
dinsdag 10 januari 2012
Rijles
Zelf heb ik, het schijnt heel raar te zijn dus ik zeg het maar wat zachtjes, maar zelf heb ik geen rijbewijs.
Verder gaat het allemaal wel goed met me hoor.
Maar, ik heb geen rijbewijs. Vroeger, lang terug is het er nooit van gekomen en nu ben ik er gewoon aan gewend.
Maar. Wie 16,5 jaar is geworden kan tegenwoordig al op rijles. Zelf weet ik niet helemaal of ik dat wel zo'n heel goed idee vind maar, als je het dan toch doet doe het dan een beetje goed. Daarom kopieer en plak ik even een bericht van de website hier nog even.
"Informatie en voorlichting voor ouders en hun 16 of 17 jarig kind over 2toDrive: Rijles vanaf 16,5 jaar en rijbewijs behalen met 17 jaar.Verkeerschool Hoekstra houdt op maandagavond 16 januari 2012 om 19.30 uur een voorlichtingsavond over het nieuw ingevoerde systeem voor het behalen van het rijbewijs.
Vanaf 1 november j.l. is het voor jongeren mogelijk om al op hun 17-de jaar het rijbewijs te halen. Daarna volgt een periode van een jaar waarbij alleen onder begeleiding gereden mag worden.
De voor- en nadelen van deze nieuwe maatregel komen tijdens deze voorlichting ter sprake en ook besteedt Verkeerschool Hoekstra uitgebreid aandacht aan de praktische voorwaarden waaraan moet worden voldaan.
De voorlichting vindt op maandagavond 16 januari plaats op de bovenetage van de bibliotheek. Entree ouder + kind: € 5,- (incl. koffie/thee)"
donderdag 5 januari 2012
Mama kwijt (prentenboek)
Voorlezen is één van de leukste en één van de zinvolste dingen die je met een kind kunt doen. Later zal ik nog wel eens een stukje tikken waarin dat "zinvolste" met cijfers aangetoond wordt enzo maar vandaag zeg ik het gewoon. En moet u maar zien of u het gelooft.
Voor voorlezen heb je natuurlijk een leuk boek nodig.
En laat ik nu net een leuk prentenboek tegenkomen.
Toeval bestaat niet.
"Mama kwijt" van Chris Haughton is nu al het prentenboek van 2012. Echt. Het staat zelfs op het boek zelf.
Haughton bedacht een lief klein uiltje dat, al slapend uit het nest valt. En natuurlijk gaat het uiltje vervolgens op zoek naar zijn moeder. Eekhoorn helpt hem, nou ja, eekhoorn probeert het, het duurt wel even voor het lukt. Maar dat ligt ook een beetje aan de aanwijzingen die uiltje geeft.
Korte zinnen, spannend en grappig met prachtige warme tekeningen waar je graag meerdere keren naar kijkt. Heel mooi boek, we hebben er daarom maar meteen een heel stel van gekocht.
woensdag 4 januari 2012
Politie haalt boeken op
Een boete betalen, niemand doet het graag. Ook niet als het om een betrekkelijk klein bedrag gaat, bijvoorbeeld het geld dat je betaalt wanneer een boek of dvd te laat in een bibliotheek wordt ingeleverd.
Sommige mensen brengen hun geleende spullen helemaal niet terug. Dat is lastig. En een hoop gedoe voor de bibliotheek. Rekeningen sturen, en als dat niet helpt een incassobureau inschakelen. Maar dan stop het toch wel.
Maar heel soms gaat het nog verder.
In een artikel op het internet las ik dat in een plaatsje in Amerika de politie door de bibliotheek werd afgestuurd op een meisje van 5. Ze had nog een paar boeken thuis. Naar aanleiding van dat nieuws bleek ook dat in een andere plaats in Amerika iemand zelfs een paar dagen in het gevang had gezeten omdat hij zijn boeken ook niet had ingeleverd.
Volgens mij werden hier de grenzen van het belachelijke overschreden. Regels zijn natuurlijk regels maar de politie afsturen op een meisje van 5?
Eng.
Abonneren op:
Posts (Atom)