dinsdag 27 december 2011

Rabat, kijken!Zo. De films met kerstmannen en rendieren kunnen weer een jaar naar zolder. Tijd voor iets anders.

Vanmorgen las ik in een treinkrantje dat Rabat de beste Nederlandse film van het afgelopen jaar was. En laat ik die film nu gezien hebben. Dus ik kan er meteen een mening over hebben.

Rabat gaat over 3 vrienden. Ze hangen rond, doen soms wat maar vaker niet. Samen hebben ze een toekomst, binnenkort beginnen ze met z'n drieën een zaak. Daar komt wat vertraging in als één van de drie voor zijn vader een auto naar Marokko moet gaan brengen. Eigenlijk wil hij de auto alleen weg gaan brengen, maar dat vinden de andere twee niet zo'n goed idee. Ze zijn tenslotte met z'n drieën.

Rabat is, letterlijk een roadmovie. De jongens zijn onderweg en beleven dingen. Dingen die hun leven zullen veranderen en die hun vriendschap ernstig op de proef zullen stellen.

Oh, dat klinkt serieus. Maar, vrees niet, bij Rabat kan ook vaak breed geglimlacht worden, of hardop gelachen. Dat komt vaak door de dialogen, die soms redelijk hilarisch zijn. Mits je ze kunt verstaan. Gelukkig kwam ik er op tijd achter dat de film op dvd ondertiteld kan worden bekeken.

Terecht dat Rabat genoemd is als Beste Film.
Aanrader. En nog in de bibliotheek te leen ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten