vrijdag 15 april 2011

Lezen is ook goed voor hun salarisschaal


Tijdens het eten tussen de middag, hier op het werk, wil ik nog wel eens in verhitte discussies verzeild raken over astrologie en andere onbewijsbare zaken. Het woord "onbewijsbaar" maakt, denk ik, meteen wel duidelijk wat mijn mening tijdens die discussies is.

Ja, ik geef het toe, ik ben zo'n type dat vind dat wat niet wetenschappelijk te bewijzen is er niet echt toe doet.
Nee, niet boos worden nu. Mijn mening zorgt er niet voor dat we over onderwerpen als astrologie geen boeken aanschaffen of zo. Mijn voorliefde voor meningen die bewijsbaar zijn is alleen maar een bruggetje naar een belangrijk artikel in de krant.

Ik kopieer en plak gewoon even.

"'Lezende tieners krijgen later betere baan'
AMSTERDAM – Tieners die buiten schooltijd veel lezen, hebben later meer succes in hun carrière. Dat stelt socioloog Mark Taylor van de Universiteit van Oxford

© NU.nl/Alphons NieuwenhuisTaylor volgde voor zijn onderzoek 17.200 mensen, allen geboren in 1970. Hij onderzocht zowel de buitenschoolse activiteiten die deze mensen op hun zestiende uitoefenden, als hun carrière op 33-jarige leeftijd.

Meisjes die op hun zestiende regelmatig boeken lazen, bleken op latere leeftijd 39 procent kans op een professionele of leidinggevende baan te hebben. De meisjes die niet lazen, hadden daar slechts 25 procent kans op. Bij de jongens lagen deze percentages respectievelijk op 58 procent en 48 procent.

Andere activiteiten

Het lezen van boeken blijkt de enige activiteit voor 16-jarigen die later effect heeft op hun loopbaan.

Geen van de andere activiteiten, zoals sport, bezoeken aan een museum, bioscoop of concert, of praktische activiteiten als koken of naaien, blijken een significant effect op de carrière te hebben.

“Volgens onze resultaten blijkt er iets bijzonders aan de hand te zijn met lezen voor het plezier”, aldus Taylor. Volgens hem kan lezen een belangrijke factor zijn omdat het helpt bij het aanscherpen van de geest.

Universiteit

Het lezen van boeken blijkt verbonden te zijn met een hogere kans om aan de universiteit te gaan studeren.

Als 16-jarigen boeken lezen en daarnaast ook een andere culturele activiteit doen, zoals het bespelen van een instrument of het bezoeken van musea, stijgt de kans op een universitaire studie van 24 procent naar 54 procent voor jongens en van 20 procent naar 48 procent voor meisjes.

© NU.nl/Monique van Loon"

Lees het nog maar eens, voor de zekerheid.

"Het lezen van boeken blijkt de enige activiteit voor 16-jarigen die later effect heeft op hun loopbaan."

Mocht u, al lijkt het me stug, lezen dus iets vinden wat er niet zo erg toe doet. Of mocht u wel eens zeggen "Hou toch eens op met lezen. Ga toch eens buiten spelen". Stop dan met die gedachtes of zinnen.

U speelt met de toekomst van uw kind!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten