woensdag 23 februari 2011

Lezen helpt tegen stress, ook dit jaar weer


Over sommige blogpostjes moet je nadenken. Je leest ergens wat of er is een nieuwtje en dan moeten er woorden in volgorde gezet worden.

Maar vandaag doe ik gewoon kopiƫren en plakken.

"Onderzoek aan de universiteit van Sussex (GB) toont aan dat zes minuten lezen het stressniveau van proefpersonen met 68 procent laat dalen. Het feit dat iemand zich moet concentreren tijdens het lezen, helpt hart en spieren ontspannen, menen de onderzoekers. Lezen werkt beter dan het luisteren naar muziek, een kop thee drinken of een wandeling doen."

Het bericht vond ik op een Belgische website.
En het stond her en der in een Nederlandse krant.
Mooi nieuws. Zeker als je in een bibliotheek werkt of er graag komt. Het is toch prachtig wanneer iets dat je leuk vindt ook nog razend gezond blijkt te zijn.

Had ik daar dan niet een eigen tekstje van kunnen maken?

Dat had inderdaad best gekund. Maar het rare is, toen ik het bericht las had ik het idee dat ik het al eens eerder gelezen had. En nog raarder is, dat blijkt ook zo te zijn. Bijna precies hetzelfde bericht, over precies hetzelfde onderzoek stond begin 2009 ook al op het internet.

Dat je van lezen rustig wordt, daar kijk ik niet echt van op. Maar dat hetzelfde bericht twee jaar later weer als nieuws gebracht wordt, daar verbaas ik me dan weer wel over.

5 opmerkingen:

 1. als ik echt gestresst ben vind ik het lastig hoor om te lezen omdat ik die concentratie dan juist niet op kan brengen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Marian maar juist dan moet je juist doorzetten en volhouden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stress kan inderdaad behoorlijk erg zijn. Ik heb rosacea en dit wordt vaak erger als ik stress heb. Ik merk inderdaad dat als ik een tijdschrift lees dat ik tot rust kom, maar mijn roodheid verdwijnt er dan niet door.

  Wel leuk dat je hebt ontdekt dat het artikel al eerder gepubliceerd is. Je leest vast veel, en je bent vast de rust zelve.. hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke topic hier. Heb er van genoten en kan dit aan iedereen aanraden....

  BeantwoordenVerwijderen