dinsdag 21 februari 2012

"De bibliotheek is de echte leesmotor van Nederland"


Meestal schrijf ik de tekst van dit blog zelf. Of eigenlijk schrijf ik de tekst altijd zelf. Maar vandaag kopieer en plak ik alleen maar.

Uit de NRC van afgelopen zaterdag:

"De bibliotheek is de echte leesmotor van Nederland, blijkt uit een onderzoek van NRC Boeken. Kinderen en vrouwen lenen het meest.

Nederlanders lezen kinderboeken en door vrouwen geschreven thrillers. Dat beeld rijst op uit de lijst met meest uitgeleende boeken van de Nederlandse openbare bibliotheken.
De helft van de eerste 100 titels op de lijst bestaat uit jeugdboeken, een derde uit thrillers. Vooral de jeugd heeft een voorkeur voor seriewerken, zoals de boeken van Francine Oomen, Paul van Loon, Carry Slee en de boeken over de ‘supermuis’ Geronimo Stilton. De thriller Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt was van midden 2010 tot afgelopen zomer het meest uitgeleende boek.
Dat blijkt uit een Toplijst met de meest uitgeleende boeken, die de Stichting Leenrecht voor NRC Handelsblad heeft gemaakt. Leenrecht, verantwoordelijk voor de leenvergoedingen die schrijvers en vertalers ontvangen, stelde een representatieve lijst samen uit ruim tachtig procent van alle uitleningen in de periode juli 2010-juni 2011."

De rest van het artikel is hier te lezen.

Verder hoef ik er niets aan toe te voegen. Dat is ook wel eens makkelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten