Wat als je een man van 57 bent, leraar oude talen, gescheiden. Een man die zwart-wit tv kijkt en een telefoon met draaischijf heeft. Die niet van vliegen houdt. Een bril met jampotglazen draagt en bang is om blind te worden. Een man die lijdt aan slapeloosheid.
En dan, op een dag ontmoet je een mysterieuze Portugese vrouw die een telefoonnummer op je voorhoofd schrijft.
Ineens besef je dat je oud wordt. Je verlaat plotseling het klaslokaal tijdens een les.
In een boekhandel vind je een autobiografische tekst van een Portugese arts, die schrijft: ‘Als het zo is dat wij slechts een klein deel kunnen leven van wat er in ons zit – wat gebeurt er dan met de rest?’
Van de ene op de andere dag besluit je een treinreis naar Lissabon te boeken om deze arts te gaan zoeken.
Dit overkomt Raimund Gregorius in de roman ‘Nachttrein naar Lissabon’ van de Zwitserse schrijver Pascal Mercier (pseudoniem van hoogleraar filosofie Peter Bieri).
"Nachttrein naar Lissabon" was als boek een enorm succes. Ursul de Geer vertelt het boek na op zaterdag 10 maart in Theater de Binding. Leden van de bibliotheek hebben het voordeel dat ze, op vertoon van hun bibliotheekpas, het tweede kaartje voor deze voorstelling gratis krijgen.
De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten kosten €15,-
Meer informatie en kaartverkoop bij Theater de Binding.
woensdag 29 februari 2012
woensdag 22 februari 2012
Bieden op kunst van Atelier 6
Nog tot en met 1 maart kan er geboden worden op kunstwerken die gemaakt zijn door docenten en cursisten van Atelier 6.
De werken hangen en staan overal op de benedenverdieping van de bibliotheek in De Binding. Bieden gaat eenvoudig. Schrijf het bedrag dat u voor een werk overheeft op een briefje en doe dat briefje in de groene bus die vooraan in de bibliotheek staat.
De hoogste bieder wint.
Al kunt u natuurlijk ook gewoon komen kijken. Bieden mag, het hoeft niet.
dinsdag 21 februari 2012
"De bibliotheek is de echte leesmotor van Nederland"
Meestal schrijf ik de tekst van dit blog zelf. Of eigenlijk schrijf ik de tekst altijd zelf. Maar vandaag kopieer en plak ik alleen maar.
Uit de NRC van afgelopen zaterdag:
"De bibliotheek is de echte leesmotor van Nederland, blijkt uit een onderzoek van NRC Boeken. Kinderen en vrouwen lenen het meest.
Nederlanders lezen kinderboeken en door vrouwen geschreven thrillers. Dat beeld rijst op uit de lijst met meest uitgeleende boeken van de Nederlandse openbare bibliotheken.
De helft van de eerste 100 titels op de lijst bestaat uit jeugdboeken, een derde uit thrillers. Vooral de jeugd heeft een voorkeur voor seriewerken, zoals de boeken van Francine Oomen, Paul van Loon, Carry Slee en de boeken over de ‘supermuis’ Geronimo Stilton. De thriller Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt was van midden 2010 tot afgelopen zomer het meest uitgeleende boek.
Dat blijkt uit een Toplijst met de meest uitgeleende boeken, die de Stichting Leenrecht voor NRC Handelsblad heeft gemaakt. Leenrecht, verantwoordelijk voor de leenvergoedingen die schrijvers en vertalers ontvangen, stelde een representatieve lijst samen uit ruim tachtig procent van alle uitleningen in de periode juli 2010-juni 2011."
De rest van het artikel is hier te lezen.
Verder hoef ik er niets aan toe te voegen. Dat is ook wel eens makkelijk.
woensdag 15 februari 2012
BereslimmeBoeken, voor 3 weken bij u thuis
Het gebeurt vaak, best heel vaak. Ouders komen met hun jonge kinderen naar de bibliotheek en voor ze goed en wel aan het samen uitzoeken van boeken zijn begonnen zit hun kind al voor de pckast met Bereslimboeken.
Maar, eerlijk gezegd, als ik nog een kind was dan wist ik het ook wel. Eerst even naar één van de voorleesverhalen op de pc kijken, wat dingetjes laten gebeuren door met mn vinger het scherm aan te raken en daarna wat boeken uitzoeken.
Heeft u ook zo'n kind dat in de bibliotheek meteen naar de pc met voorgelezen boeken holt?
Dan kunt u nu in de bibliotheek een kaartje met een inlogcode ophalen. Met die inlogcode kunt u thuis 3 weken lang zelf op de pc de voorgelezen verhalen op uw scherm toveren.
donderdag 9 februari 2012
Het zonnestelsel in 12 boeken
Het zonnestelsel in een boek. Of eigenlijk, in 12 boeken.
Ik denk niet dat we het hier in de bibliotheek gaan kopen, het boek van Mishka Henner. Maar mooi, of apart is het wel.
Henner zette ons zonnenstelsel in 12 boeken. Elke pagina is een miljoen kilometer. En het zonnestelsel is erg groot, vandaar dat het 12 boeken werden.
Onduidelijk? Kijk even naar het filmpje en verbaas je.
ASTRONOMICAL - The Movie from Mishka Henner on Vimeo.
via Mijns Inziens
dinsdag 7 februari 2012
BoekStart start
Langedijk is waarschijnlijk de 541ste, of misschien wel 781ste bibliotheek waar BoekStart is gestart.
Maar, dat maakte de officiële opening niet minder gezellig. Er waren volwassenen, er waren kinderen, ouders, bibliotheekmedewerkers en een wethouder. En natuurlijk was er een baby. Vienna, die kreeg het eerste BoekStart-koffertje.
Het ging, maar dat zijn we hier in Langedijk eigenlijk niet anders gewend, allemaal een beetje rommelig. Al noemen wij dat liever ongedwongen.
Attention, attention, baby, attention!
woensdag 1 februari 2012
De bibliotheekparkeergarage
Voor de bibliotheek in Langedijk is genoeg parkeerruimte.
Meer dan genoeg zelfs.
En het zit er ook niet echt in dat Langedijk zo groot zal worden dat er ooit genoeg mensen zullen wonen om de bouw van een parkeergarage bij de bibliotheek nodig te maken.
Nu had ik nooit gedacht dat ik daarvan nog eens zou zeggen, "Jammer".
Maar als ik de foto's van de parkeergarage van de openbare bibliotheek in Kansas City in de VS zie dan ga ik het toch zeggen, "Jammer".
Nog een foto, omdat het er hier wel nooit van zal komen.
via Brekend.nl
Abonneren op:
Posts (Atom)