dinsdag 29 november 2011
Voorlezen, voor volwassenen
Wat is er nu fijner dan dat iemand je voorleest?
Nou ja, goed, misschien zijn twee vakantie in een zonnig klimaat leuker maar worden voorgelezen is toch wel heel fijn.
Je zit, en je luistert naar een verhaal. Er zijn geen plaatjes. Er beweegt niets, er is geen opdringerige achtergrondmuziek. Het is pure ontspanning.
Bij voorlezen denk je toch vaak aan kinderen. Maar waarom zou je daar stoppen met voorlezen? Waarom zou het als volwassenen niet fijn kunnen zijn om naar een mooi verhaal te luisteren? Even geen mobiele telefoons die gaan, even niet jachtig bladeren met de iPad.
Daarom gaan we maar eens voorlezen aan volwassenen. Op maandag 19 december op de bovenetage van de Bibliotheek Langedijk. Een voorleesuur in kerstsfeer.
Met koffie/thee en wat lekkers.
Omdat je echt geen kind hoeft te zijn om voorlezen fijn te vinden
vrijdag 18 november 2011
Drinkify, voor het "betere" drankadvies
Misschien kon je er op wachten, op een site als Drinkify.org, maar ik had het niet verzonnen.
Drinkify geeft suggesties voor wat je zou kunnen drinken terwijl je naar muziek luistert. Je tikt een naam in, en hup daar staat het advies. Veel rode wijn, gin en mixdingen.
Natuurlijk tikte ik even de namen in van favoriete muzikanten. Bob Dylan, het advies was een combinatie van gin en hoestsiroop. Dat was al wat raar. Het werd nog iets vreemder bij het intikken van Faithless. Het advies was toen marihuana.
Maar misschien kan dat ook niet anders bij een website waarop staat "Created in twenty-four boozy hours".
Och, nog een rare. Brian Eno. Water.
Is het zinvol? Vast niet. Maar als het buiten rotweer is heb je toch mooi weer even 5 minuten iets te doen.
woensdag 16 november 2011
Nog heel even Nederland Leest
Vorige week was er weer een groep leerlingen van het Jan Arentsz College in de bibliotheek. Dat gebeurt wel vaker. Maar nu kwamen ze om hun exemplaar van het Nederland Leest boek "Het leven is verrukkelluk" op te halen.
Ze keken wat rond, luisterden wat en verzonnen zelf woorden in een, laten we het zestiger jaren spelling noemen. Jierraf was zo'n woord.
Nederland Leest is bijna afgelopen. Als u dit stukje vandaag (16 november) leest dan heeft u nog precies één dag om het boekje van Remco Campert op te komen halen. Maar dan moet u wel een beetje hard lopen of doorfietsen want de boekjes zijn bijna op!
vrijdag 11 november 2011
Twitter? Wat kan je daar nu mee?
"Op Twitter ging al vlug ...", "het nieuws deed al vlug de ronde op Twitter", "Sinds op Twitter ...", "Toen op Twitter bekend werd dat ...".
Twitter hier, Twitter daar. Het sociale medium Twitter is zo langzamerhand overal. Nieuws lekt er door uit. Politici geven er hun mening. Tv-programma's worden er van commentaar voorzien enzovoort enzoverder.
Maar wat als je eigenlijk helemaal niet zo goed weet wat Twitter nu eigenlijk is? Wat nu als je best wel zou willen weten hoe het werkt, en wat je er zelf mee kan?
Op dinsdag 22 november is er van 18.30 tot 19.30 in de bibliotheek in De Binding een Twitter demonstratie. Geen saai verhaal, we laten gewoon via een groot scherm zien hoe Twitter werkt en wat er wel en niet mee kan. En natuurlijk kunnen er vragen gesteld worden.
Dus, als u nu wel eens wilt weten wat dat Twitter nu eigenlijk is, loop even binnen op 22 november.
dinsdag 8 november 2011
(Untitled) - dvd
Men neme twee broers. De één is een uiterst goedverkopende kunstschilder. De ander is een uiterst onsuccesvolle componist van "moderne klassieke" muziek.
De kunstschilder, hoe goed zijn schilderijen ook verkopen is diep gefrustreerd. De galerie die zijn schilderijen verkoopt wil geen tentoonstelling van zijn werk organiseren. Logisch, de galerie laat alleen "echte" kunst zijn en de schilderijen van broer 1 zijn volmaakt oppervlakkig.
Broer 2, de onsuccesvolle componist wil, nou ja, dat ligt voor de hand, hij wil muziek maken die mensen raakt en waar mensen naar komen luisteren. Vooral meer dan zeven mensen. Want meer komen er eigenlijk nooit naar een uitvoering toe. Wat niet zo heel raar is. Zijn muziek is een verzameling herrie met als hoogtepunt het trappen tegen een emmer die aan een ketting hangt.
Men neme dus twee broers. Men mixt er nog een liefdesverhaaltje door en ... En er ontstaat een rare maar ook vrij grappige film die alle clichés die je hebt over moderne kunst laat zien en alle vooroordelen over diezelfde kunst bevestigt. Niet subtiel, niet erg diepgravend maar sommige scenes zijn redelijk hilarisch. En je kijkt nooit meer op dezelfde manier naar een ijzeren emmer.
Leuk! En nog te leen in de bibliotheek ook.
donderdag 3 november 2011
Vage taal
Ik ben eigenlijk nog niemand tegengekomen die de zin gebruikte, "in je kracht staan". Maar ik geef toe, als ik de zin lees begin ik al te huiveren.
"In je kracht staan" is uitgeroepen tot de meeste vage taal van 2011. Het jaar is dan nog wel niet voorbij maar toch, de website Vaagtaal heeft deze woorden na een enquête onder 1500 deelnemers uitgekozen.
Vaagtaal is, alweer volgens de website een zogenaamde LOA, een door lezen en luisteren overdraagbare aandoening. De definitie, of een omschrijving is;
"Vaagtaal bestaat uit woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Vaagtaal is taal die verleidt, misleidt, verwart en voor ergernis zorgt."
Nogmaals, ik ben "in je kracht staan" nog niet tegengekomen maar verder erger ik me, net zoals de meeste mensen regelmatig aan vage woorden en zinnen die maar gezegd worden om iets te zeggen. Laatst gebuikte ik zelf nog een vage zin. Iemand was het ergens niet mee eens en ik hoorde mezelf zeggen "Die opmerkingen zal ik zeker meenemen".
Bah, dat was erg vaag. Ik heb mezelf daarna bestraffend toegesproken.
Meer voorbeelden die goed zijn voor een aantal minuten instemmend "Oh ja, dat is ook een heel erge zin" op vaagtaal.nl.
woensdag 2 november 2011
Bijna Boekstart
De inrichting staat nog even in dozen in het magazijn maar nu de intentieverklaring is getekend gaan we binnenkort maar eens aan de slag.
Inrichting? Intentieverklaring?
In al flink wat gemeenten in Nederland loopt (of staat, dat weet ik nooit zo precies) het project Boekstart. Boekstart is een project waarin bibliotheek, gemeente en consultatiebureau samenwerken. Het doel is simpel maar het blijft verrassend, Boekstart richt zich namelijk op baby's en hun ouders.
Baby's? Bibliotheek? Baby's lezen toch geen boeken? Nee, dat klopt. Maar het is juist voor baby's erg belangrijk dat ze bijvoorbeeld worden voorgelezen. Het is aantoonbaar dat kinderen die al heel vroeg regelmatig met boeken in contact komen later beter leren lezen en het daardoor weer beter doen op school. En dat is toch weer niet onbelangrijk.
In het project Boekstart stuurt de gemeente ouders die een baby kregen een brief met daarbij een bon die ze in kunnen leveren bij de bibliotheek. Daar krijgen ze abonnement en een mooi koffertje met een boekje, een cd en informatie. Het consultatiebureau benadrukt het belang van lezen ook nog eens.
En aan dat project gaat Langedijk nu ook meedoen. Deze week werd de intentieverklaring door bibliotheek, gemeente en consultatiebureau getekend. En dat was een mooi moment.
Nu nog even regelen wanneer de eerste brieven worden verstuurd en de speciale hoek voor Boekstart in richten. Het moet er tenslotte wel een beetje leuk uitzien allemaal.
U hoort er nog van
Abonneren op:
Posts (Atom)