dinsdag 2 november 2010

Bezuinigingen bij de bibliotheek

Ruim een week geleden stuurde de Vereniging van Openbare Bibliotheken een persbericht de wereld in.

Drie op de tien bibliotheken zouden door de bezuinigingen gaan verdwijnen.

"De provincie Groningen voorziet een daling van 30 procent, de gemeente Gouda een van tussen de 25 en 50 procent, en Berkelland voorziet dat 100 procent verdwijnt. In Rotterdam zullen maar 6 van de huidige 21 biebs overblijven, en in Den Haag nog maar 6 of 7 van de nu 19. In Amsterdam zijn momenteel 28 bibliotheken, straks nog maar 5 à 7. Vooral jongeren zullen de dupe worden van deze ontwikkelingen, aldus de VOB.

Het persbericht werd opgepikt door wat media en zo kwam het bijvoorbeeld op de site van Spits terecht. Daar kun je, heel 2.0, als lezer reageren en een aantal mensen deed dat dan ook. Ik kopieer en plak er een paar.

"Prima zaak er lopen meestal 4 personen rond die samen 2 ton per jaar kosten, de giga grote huisvesting, verwarming enz. enz. en dat moet met zwaar gesubsidieerd "gratis" uitlenen van boeken worden terugverdiend.
Daarbij komt dat met de komst van internet boeken uit de gratie en tijd raken.
Kortom het is allemaal minder erg dan die Vereniging van Openbare Bibliotheken (ook weer zo'n linkse subsidiespons) ons doet geloven"


"Ze kunnen ook hun overbodige "taken" als leeshulp, internethulp, sociale hulp, kunstuitingshulp, afstoten en zich richten op hun kerntaak "het beheren van boeken"."

"Het is dan ook een goede zaak, dat er bibliotheken blijven. Zoals ik eerder al schreef: het is natuurlijk essentieel dat we ervoor zorgen dat het geschreven woord goedkoop en gemakkelijk toegankelijk is en blijft voor iedereen. Dat is het uitgangspunt."

"hahahahahaha vooral jongeren zullen de dupe zijn hahahahahahahaha de jeugd van tegenwoordig weet in de meeste gevallen de plaatselijke bibliotheek niet eens te vinden, ze doen alles toch digitaal, ook deze tak van subsidie slurpend links ziet het licht aan het einde van de tunnel branden hahahahahahahahaha"

Ook op wat andere plekken werd er nog over het persbericht gediscussieerd, hier en hier.

Veel verschillende meningen. Zo vat ik het wel netjes samen denk ik.

In Langedijk zijn we nog opgelucht. Zoals het nu lijkt wordt de bibliotheek in deze gemeente niet gekort. Maar dat betekent weer niet dat wij ons geen zorgen maken over de toekomst van de bibliotheek. Misschien dat we het hier dan wel treffen, maar je zult maar ergens wonen waar wel een bibliotheek wordt wegbezuinigd. Zoiets hebben we in Langedijk tenslotte ook met de vestiging in Sint Pancras meegemaakt.

Om te protesteren tegen de soms erg grote kortingen op de subsidie van bibliotheken is er sinds vandaag een heuse actiesite. Bekijk hem eens en teken de petitie als u het met de tekst daar eens bent.

Ondertussen zouden wij ook graag van u willen horen hoe u denkt over bezuinigingen op de bibliotheek.
Is het terecht?
Is het onzin?
Of zit het er ergens tussenin?

1 opmerking:

  1. Overal waar ik op het net te vinden ben heb ik mensen opgeroepen om de petitie te ondertekenen.. en opeens zie ik namen die ik ken voorbij komen, dat doet me goed.
    Omdat ik zelf in een bibliotheek werk zou ik de bezuinigingen natuurlijk verschrikkelijk vinden, maar ik ben ook wel benieuwd naar hoe andere mensen er over denken...

    BeantwoordenVerwijderen