donderdag 16 mei 2019

Op de radio



Bijna alle dingen die er gebeuren in de bibliotheek worden zorgvuldig overdacht en doorgesproken. Bijna alle dingen.

Een uitzondering op die regel is het maandelijkse radio uurtje van de bibliotheek op de lokale radio Compleet FM. Niet dat dat nu een ongeorganiseerde bende is maar, nou ja, ik doe dat in mijn eentje en om met mezelf in overleg te gaan is ook raar.

Aanstaande dinsdag is het weer zover. Om 10 uur in de ochtend is het tijd voor "Man & Boek" (nee, ik heb de titel niet verzonnen en ik vergeet steeds iets anders te bedenken).

Meestal overvalt zo'n uitzending me nogal en bedenk ik op de maandag ervoor dat er iets moet. Dan ga ik een tijd voor de boekenkast staan staren en bedenk ik me daarna dat er ook nog muziek moet worden uitgezocht. Om daarna te bedenken dat er toch eigenlijk andere boeken moeten, en ook andere muziek. En dat herhaal ik dan een keer of vier.

Aanstaan de dinsdag is het anders. Ik heb me voorbereid. Echt. Degelijk enzo. Er is bibliotheeknieuws en er komen natuurlijk wat boeken voorbij. Er is aandacht voor de, volgens mij, veel te weinig gelezen Amerikaanse schrijver Richard Yates. Yates schreef (hij overleed in 1992) jaloersmakend makkelijk leesbare boeken over mensen die het niet redden in het leven. Niet altijd vrolijk maar, en dat stond er in de vorige zin ook al, in een taal die je onmiddellijk pakt en niet meer loslaat.
Het andere boek wordt "Fout in de koude oorlog" van Martin Bossenbroek. Bossenbroek, historicus beshrijft de levens van de rechtse politicus Joseph Luns en de linkse filmer Joris Ivens. Aan de hand van die levens beschrijft hij de tijd waarin de wereld in kampen was verdeeld en waar die kampen klaar stonden om elkaar te vernietigen. En Bossenbroek vraagt zich af hoe het komt dat de ene overtuiging makkelijker te vergeven is dan de andere.
En dan is er nog een verhaal van Toon Tellegen dat ik voorlees en er komt nog een prentenboek maar dat ga ik nu even opzoeken.

Dinsdag 21 mei, 10 uur. Man & Boek.

O ja, de muziek, die moet nog wel.
Ik wist wel dat er nog iets was.

Ton